Porady:
Jak dusić pieczarki?
Pieczarki duszone to prawdziwy rarytas, który może urozmaicić domowy obiad. Jeżeli chcemy, aby danie zyskało wyjątkowy smak, to sięgnijmy po zioła. Można się zastanawiać, jak doprawić pieczarki duszone. Na przykład doskonale sprawdzą się takie składniki jak tymianek, rozmaryn, liść laurowy, estragon, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, cząber, majeranek, świeżo zmielony czarny pieprz czy odrobina soku z cytryny. Niemal obowiązkowym składnikiem duszonych pieczarek jest natka pietruszki, która nadaje daniu wyjątkowego aromatu. Intrygujący dla wielu smakoszy będzie nieoczywisty dodatek anyżu do pieczarek.
Pieczarki świetnie smakują w połączeniu z czosnkiem i cebulą. Warto je podsmażyć, zanim doda się do nich pieczarki. Duszone pieczarki można podlać wodą, bulionem warzywnym lub białym winem.
Notka redakcyjna:
Jak przyrządzić pieczarki do obiadu?
Duszone pieczarki z cebulą to niemal klasyczny przepis, który przygotowywały nasze mamy i babcie. Będą świetnym dodatkiem do ryby, kurczaka, jajecznicy, omletów lub po prostu położone na toście z zarumienionego chleba. Nie można oczywiście zapomnieć o takim specjale, jak pieczarki duszone na maśle ze śmietaną. Te w szczególności można pamiętać jako składnik pożywnej jajecznicy. Natomiast pieczarki duszone w sosie śmietanowym mogę być pysznym sosem do pieczonego mięsa, do kotleta schabowego albo do pulpetów. Pieczarki w sosie to także pyszny dodatek do makaronów w azjatyckim stylu.
Ile dusić pieczarki?
Pieczarki duszone nie potrzebują wiele czasu, aby zmięknąć. Pyszny posiłek, jakim są duszone pieczarki w maśle, uzyskamy już po około 15 – 20 minutach. Czas może się odrobinę wydłużyć w zależności od tego ile i jakie dodatki stosujemy podczas gotowania.