
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
- pieczarki: 15 szt.
- mięso mielone: 450 g
- jajka: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- cebula: 1 szt.
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- majeranek: 5 g
- olej rzepakowy: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Pieczarki faszerowane mięsem to smaczne i proste w przygotowanie danie. Jak zrobić pieczarki z mielonym? To proste. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy nóżki, solimy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na odrobinie tłuszczu. Mięso mielone wyrabiamy z podsmażoną cebulką, wyciśniętymi ząbkami czosnku, jajkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Masa do faszerowania pieczarek nie może być zbyt rzadka, wiec w razie potrzeby dosypujemy bułki tartej.

iStock krok 2
Z tak przygotowanego mięsa formujemy kulki i wypełniamy nim wnętrza wcześniej posolonych pieczarek. Część mięsa może wystawać, należy je docisnąć do boków grzybów. Tak nafaszerowane pieczarki smażymy na gorącym oleju - najpierw od strony pieczarek, a po 2-3 minutach od strony mięsa mielonego.

fot. iStock

