Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
pyszne jako samodzielna przekąska lub jako danie obiadowe
Składniki:
2O-23 większe pieczarki
0,5 kg.mięsa mielonego
0,5 torebki ryżu ugotowanego
0,5 bułki namoczonej w bulionie lub mleku i osączonej
Koperek posiekany 1 łyżka
1-2 jajka
ok. 2 łyżki tartej bułki lub kaszy manny do zagęszczenia
1 mała cebula posiekana i zeszklona
sól i pieprz , Vegeta, czosnek
Bułka tarta z sezamem do panierki
Roztrzepane jajko z łyżką oleju
Kroki przygotowania:
Mięso mielone zemleć razem z przesmażoną cebulką, ryżem, osączoną bułką.
Gdy trzeba zagęścić dodając kaszę manną + jajko, przyprawy i koperek, wyrobić.
Z grzybów powycinać nóżki, zużyć je do sporządzenia sosu. Kapelusze umyć, osuszyć na ściereczce, wnętrza oprószyć delikatnie Vegetą
Mięsem wypełnić kapelusze grzybów.
Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z sezamem.
Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano i krótko dopiec w piekarniku, układając na blasze wysłanej folią aluminiową, lub papierem do pieczenia.
Można na każdą pieczarkę z farszem położyć po plasterku sera żółtego lub po plasterku mozzarelli z zalewy i tak zapiec.


