Porady:
- Z podanego przepisu na pieczarki marynowane otrzymamy 4 słoiki o pojemności 500 ml. Możemy wykorzystać naczynia z nakrętką typu twist off lub weki – z kauczukową uszczelką i metalowym zaciskiem.
- Marynowane pieczarki są gotowe do spożycia po 3 dniach, ale im więcej czasu minie, tym bardziej przejdą słodko-kwaśną zalewą i będą smaczniejsze.
- Jeśli zalewamy grzyby wystudzoną marynatą, powinniśmy poddać je pasteryzacji. Słoiki należy wtedy włożyć do garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką i zalać wodą, tak żeby nie sięgała zakrętek. Doprowadzamy ją do wrzenia. Gotujemy pieczarki konserwowe przez 15 minut. Pasteryzację można też przeprowadzić w piekarniku – ustawiamy go na 110°C (tryb góra-dół).
- Jak marynować pieczarki, żeby były białe? Grzyby nie ściemnieją, jeśli podgotujemy je wcześniej w wodzie z octem lub kwaskiem cytrynowym. Do zalewy wybierzmy ocet spirytusowy 10% i postarajmy się o świeże pieczarki z ładnymi, jasnymi kapeluszami bez przebarwień.
- Jeśli nie przepadamy za marynatą octową, możemy też przyrządzić coraz bardziej popularne w polskich spiżarniach kiszone grzyby. Jak zrobić pieczarki w zalewie solnej? Powstają dokładnie tak, jak znane wszystkim ogórki lub kapusta z beczki. Wystarczy przyrządzić klasyczną solankę do fermentowania warzyw i owoców (1 łyżka soli na litr wody) i zalać nią pieczarki w słoikach. Można dodać do niej różne aromatyczne składniki, takie jak czosnek, chrzan lub koper.
- Pieczarki marynowane będą się najlepiej prezentować, jeśli wykorzystamy jak najmniejsze okazy. Nie trzeba ich wtedy przekrajać, żeby wpasowały się do słoików. Świetnie sprawdzą się do różnych koreczków i przystawek.
Notka redakcyjna:
Pieczarki marynowane – dodatki
Podstawowe składniki na marynatę do pieczarek to woda, ocet, cukier i sól. Zaproponowane przez nas proporcje można modyfikować, w zależności od własnych preferencji. Do słoików wkładamy ulubione warzywa, przyprawy i zioła, które nadadzą grzybom aromat. Świetnie sprawdzi się gorczyca, pieprz, liść laurowy i cebula, ale pieczarki w zalewie octowej można także urozmaicić za pomocą takich dodatków jak:
- chili – pikantna papryka sprawi, że marynata będzie miała wyrazisty, ostry smak. Pieczarki w zalewie słodko-kwaśnej w takim wydaniu można wykorzystać jako akompaniament dla dań kuchni meksykańskiej. Na szczycie taco często układa się marynowaną cebulkę, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamienić ją na pieczarki z naszego przepisu.
- marchewka – doda zalewie słodyczy i charakterystycznego aromatu warzyw korzeniowych. To także składnik, który można wyjąć z marynaty i wrzucić do sałatki razem z pieczarkami.
- koncentrat pomidorowy – zalewa z tym dodatkiem całkowicie zmienia charakter przetworów. Pieczarki w słodko-kwaśnym pomidorowym sosie można dorzucić do różnych dań jednogarnkowych i sosów. W słoiku warto umieścić także cebulę i paprykę.
- czosnek – dzięki niemu pieczarki są lekko pikantne i wyraziste w smaku. Warto łączyć go w słoikach z chrzanem i koprem.
- anyż – to przyprawa, która podkręca smak umami w przetworach. Pieczarki w occie z tymi aromatycznymi gwiazdkami świetnie sprawdzą się jako akompaniament dla treściwych dań mięsnych.
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
Zarówno latem, jak i zimą warto mieć na półce w spiżarni lub w szafce kuchennej pieczarki marynowane. Przepisy, które wykorzystują ten słodko-kwaśny składnik, trudno zliczyć. Konserwowe grzyby można zajadać do potraw z tzw. zimnej płyty lub dań na gorąco, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Jednak najczęściej goszczą na naszych stołach w sałatkach. Nic dziwnego – ten kwaskowy element sprawdzi się w wielu różnych kompozycjach warzywnych. Należą do nich między innymi:
- sałatka z pieczarkami marynowanymi z dodatkiem kukurydzy, jajka i jabłka – w wielu domach pojawia się na święta, urodziny i sylwestra, ale sprawdzi się na każdą okazję. Jest bardzo prosta. Wszystkie składniki wystarczy połączyć z musztardą i majonezem. Świetnie smakuje z dodatkiem świeżej natki pietruszki.
- warstwowa sałatka z pieczarek marynowanych – odpowiednio skomponowana wygląda jak leśna pola, z której wyrastają apetyczne grzybki o białych łebkach. Może się w niej znaleźć między innymi kapusta pekińska i papryka konserwowa. Będzie przypominać słynną sałatkę gyros, jeśli dodamy do niej kurczaka usmażonego w aromatycznych przyprawach korzennych.
- sałatka z pieczarek marynowanych i sera żółtego – nasze przetwory wystąpią tutaj obok zielonego groszku, szynki i pora.
Sprawdźcie także inne pomysły na to, co zrobić z pieczarek na obiad, kolację lub imprezę.