Reklama

Pieczarki z grilla są pyszne - wybierz dużą odmianę portobello i nadziewaj kapelusze w śródziemnomorskim stylu.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Czosnek drobno siekamy, natkę pietruszki także drobno siekamy, mieszamy wszystko z 8 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Odcinamy nóżki, tuż poniżej kapelusza portobello.

  • krok 2

    Skrapiamy z obu stron olejem ziołowym. Podprażone na 4 łyżkach oliwy orzechy grubo siekamy. Obraną cebulę drobno siekamy. Umyte pomidory osuszamy i grubo kroimy w kostkę. Oliwki grubo siekamy. Liście mięty także drobno siekamy. Orzechy mieszamy z cebulą, pomidorami, oliwkami, miętą, solą i pieprzem. Sałatę rzymską myjemy, osączamy i kroimy na duże kawałki. Pozostałą oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier mieszamy na winegret.

  • krok 3

    Grzyby kładziemy na gorącym zamykanym grillu i pieczemy przez 15–20 min, obracając kilka razy. Sałatę rzymską kładziemy na chwilę na gorący grill. Sałatę układamy na talerzu, na tym kładziemy ugrillowane kapelusze portobello.

  • krok 4

    Warzywa mieszamy z winegretem i posypujemy tym kapelusze grzybów. Posypujemy także pokruszonym serem, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy od razu.

    Przepis pochodzi z "Mojego Gotowania" 6/2017

Porady:

Wypróbuj też nasze przepisy na sałatki na grilla

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama