Porady:
- Pieczarki zapiekane można zrobić bez dodatku jajka i cebulki, a jedynie posypać je dobrej jakości serem.
- Zamiast zwykłych, małych pieczarek możemy użyć do tego przepisu dużych portobello. Będą ładniej wyglądały i zmieści się w nich dużo więcej pysznego farszu.
- Grzyby stały się ciemne, zanim zdążyliście je przygotować? Aby pieczarki nie czerniały, wystarczy skropić je odrobiną soku z cytryny.
- Jeśli chcemy, żeby pieczarki były chrupiące, nie należy solić ich przed pieczeniem. Wtedy puszczają wodę i duszą się, zamiast zapiekać.
- Pieczarki zapiekane z serem są najpyszniejsze na gorąco, od razu po wyjęciu z piekarnika, ale można je z powodzeniem schować do lodówki i odgrzać w ciągu kolejnych 2-3 dni.
Notka redakcyjna:
Pieczarki zapiekane z serem - różne farsze
Pieczarki zapiekane z serem można zrobić na wiele sposobów, zarówno w wersji mięsnej, wegetariańskiej, jak i wegańskiej. Głównym składnikiem, bez którego nie wyobrażamy sobie tego przepisu, jest oczywiście ser. To zgrany duet z grzybami, który idealnie do siebie pasuje i zawsze smakuje wyśmienicie.
Jaki ser do pieczarek sprawdzi się najlepiej?
- twarde sery żółte - my najbardziej polecamy parmezan lub cheddar, które nadadzą grzybom charakteru i wyrazistości,
- miękkie sery - np. mozzarella, ricotta lub mascarpone,
- ser pleśniowy - typu camembert, brie, a nawet gorgonzola.
Farsz do pieczarek można też wzbogacić mięsnym dodatkiem:
- podsmażoną piersią z kurczaka,
- mięsem mielonym, szynką wieprzową lub drobiowym,
- szynką, np. prosciutto,
- wędzonym boczkiem,
- łososiem - surowym lub wędzonym na zimno bądź gorąco.
Z kolei wegetariańskie farsze możemy przygotować z pomidorów, szpinaku czy soczewicy. W tym przypadku ser zastępujemy dodatkiem tofu lub wegańskiego sera żółtego. Do wege farszu doskonale sprawdzą się również wszelkiego rodzaju kasze, na przykład jaglana lub gryczana.
Z czym podać pieczarki faszerowane serem?
Ten przepis doskonale sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, ale może też być samodzielnym daniem. W takim wypadku, pieczarki zapiekane z serem warto zaserwować w towarzystwie lekkiej surówki warzywnej lub miksu świeżych sałat z sosem winegret.
Warto też podać sos do pieczarek faszerowanych:
- czosnkowy,
- ziołowy - na bazie gęstej śmietany, jogurtu lub majonezu,
- tzatziki,
- koperkowy na zimno.
Można też zapiec na gorąco pieczarki z sosem beszamelowym.