
Pieczeń cielęca z marchewką
- cielęcina: 1 kg
- czosnek: 3 ząbki
- tymianek: 1 pęczek
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- olej: 1 łyżka stołowa
- masło: 2.5 łyżki stołowe
- marchewka: 800 g
- szalotka: 1 szt.
- cukier puder: 1 łyżka stołowa
- pomarańcze: 1 szt.
- białe wino: 150 ml
- bulion cielęcy: 350 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 130°C – niskie temperatury najlepiej nadają się, aby piec pieczeń cielęcą. Przepis poleca, by zrobić małe nacięcia w mięsie i wcisnąć w nie plasterki czosnku oraz listki tymianku. Pieczeń cielęca powinna być oprószona solą i pieprzem z każdej strony. Olej z masłem rozgrzewamy w głębokim żaroodpornym naczyniu i przez 15 minut powoli obsmażamy mięso, aż się zrumieni.

iStock krok 2
Wyjmujemy mięso z naczynia, wrzucamy, pokrojone na spore kawałki marchewki, dodajemy pokrojone szalotki, oprószamy wszystko cukrem pudrem. Podduszamy przez 5 min, aż wszystko będzie lekko skarmelizowane. Z naczynia wyjmujemy same marchewki, odkładamy. Wyparzamy pomarańczę i z połowy owocu ścieramy skórkę, a z drugiej połowy obieramy przy pomocy obieraczki do warzyw i kroimy ją w cienkie paseczki. Do naczynia z cebulą dodajemy resztę tymianku, resztę czosnku, który nie zmieścił się do pieczeni i skórkę pomarańczową.

iStock krok 3
Pieczeń cielęca powinna być następnie z powrotem włożona do naczynia, zalana winem i bulionem. Całość przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 3 godz. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika, odkrywamy i rozkładamy marchewki wokół mięsa. Naczynie przykrywamy, dzięki temu mięso się nie wysusza. Tak powstanie soczysta pieczeń cielęca. Przepis poleca wstawić naczynie z powrotem do piekarnika na kolejne 30 min, aż mięso będzie bardzo delikatne. Po tym czasie pieczeń cielęca powinna zostać pozostawiona na 15 minut, by lekko ostygła. Mięso umieszczamy na desce i tniemy w plastry. Podajemy z sosem z pieczenia i marchewkami.

iStock

