
Pieczeń rzymska z chrzanową marchewką
- mięso mielone: 1 kg
- ziemniaki: 3 szt.
- jajka: 2 szt.
- ketchup: 2 łyżki stołowe
- musztarda: 2 łyżki stołowe
- chleb: 4 szt.
- mleko: 100 ml
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny: 3 szczypty
- masło klarowane: 20 g
- marchewka: 300 g
- cebula: 1 szt.
- ocet winny: 50 ml
- miód: 1 łyżka stołowa
- śmietana 18%: 300 ml
- woda: 100 ml
- mąka: 1 łyżeczka
- tarty chrzan: 1 łyżka stołowa
Sposób przygotowania
krok 1
Kartofle wyrabiamy długo i dokładnie z mięsem, jajkami, solą, pieprzem, keczupem, musztardą i namoczonym chlebem (wraz z ew. niewchłoniętym mlekiem). Nastawiamy piekarnik na temp. 180°C. Masę mięsną przekładamy do formy keksowej posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 80 min, sprawdzając patyczkiem, czy wyjdzie suchy. Pieczeń delikatnie wyjmujemy z blaszki. Kroimy dopiero wówczas gdy przestygnie.

krok 2
Podajemy z marchewkową jarzynką: w garnku żeliwnym rozgrzewamy klarowane masło. Wrzucamy marchewki i cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy, gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Dodajemy ocet i miód, trzymamy na ogniu jeszcze 5 min. Śmietanę mieszamy z wodą, chrzanem i mąką, wlewamy do marchewek, mieszamy i pozostawiamy na ogniu na tyle czasu, aby sos lekko zgęstniał. Doprawiamy solą i pieprzem.


