Reklama

Niby zwykła pieczeń wieprzowa, ale... Z pigwowym puree zyskuje zupełnie nowe oblicze. Podajcie ją na niedzielny obiad z lampką czerwonego wina.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Każdą pigwę kroimy na osiem cząstek, wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy na sporym ogniu. Dodajemy przyprawy korzenne, gotujemy pod przykryciem 20 min. Czosnek ucieramy z solą, pieprzem i oliwą, nacieramy mięso.

  • krok 2

    Owijamy je plastrami boczku, dobrze związujemy nicią kuchenną i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym odrobiną oliwy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, na 1 godz. i 30 min.

  • krok 3

    Mięso regularnie obracamy, podlewając je wytworzonym sosem. Kiedy pigwy się ugotują, odcedzamy je i nożem zdejmujemy skórę. Rozgniatamy urządzeniem do purée, ucieramy z masłem, solą i pieprzem i świeżo startym imbirem. Podajemy do pieczeni pokrojonej w plastry.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 09/2017

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama