
Pieczeń z dzika
- dzik: 1 kg
- marchewka: 1 szt.
- cebula: 2 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- czerwone wino: 300 ml
- rozmaryn: 5 szt.
- jałowiec: 6 szt.
- ziele angielskie: 3 szt.
- olej rzepakowy: 30 ml
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- bulion warzywny: 200 ml
- mąka: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Marynowanie mięsa: karkówkę z dzika myjemy i wkładamy do miski. Obieramy marchewkę i myjemy. Cebulę i czosnek obieramy z łupin. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy czerwonym winem. Dodajemy rozmaryn, ziele angielskie i ziarenka jałowca. Odkładamy do lodówki na 12 godzin (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu marynowania mięsa).
krok 2
Podsmażanie mięsa: rozgrzewamy olej na patelni i przekładamy zamarynowane mięso (bez marynaty). Obsmażamy krótko ze wszystkich stron na dużej mocy palnika.
krok 3
Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Mięso z patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy je do piekarnika na 30 min – w tym czasie podgrzewamy marynatę.
krok 4
Marynata: wlewamy ją do rondelka, dodajemy bulion i gotujemy przez ok. 5 min. Cały czas mieszamy, aby składniki połączyły się ze sobą. Otwieramy na chwilę piekarnik i polewamy pieczeń z dzika marynatą. Zostawiamy mięso w piekarniku na kolejne 60 min, co 15–20 min polewając je marynatą.
krok 5
Sos: pieczeń z dzika jest gotowa. Przekładamy ją na półmisek, a sos z naczynia żaroodpornego przelewamy do rondelka. W osobnym naczyniu rozrabiamy mąkę z 50 ml zimnej wody. Dodajemy ją do sosu, cały czas mieszając, aby połączyć składniki. Sosem możemy polać mięso na talerzach lub podać go w sosjerkach obok.

