Reklama

Pieczeń z dzika z jabłkami i śliwkami

Składniki:

MARYNATA:
3 l wody
łyżka soku z cytryny
3 ząbki czosnku
sól
po 15 ziaren pieprzu, kolendry i jałowca
płaska łyżka suszonego majeranku
1 kg szynki z dzika (środkowa cześc)
pieprz
10 dag suszonych śliwek
tłuszcz (olej lub smalec)
5 dag wędzonej słoniny
4 duże jabłka (np. jonatany)
5 dag ementalera

Kroki przygotowania:

Jak zrobić pieczeń z dzika - Pieczeń z dzika z jabłkami i śliwkami
Przygotowujemy marynatę. Do gorącej wody wlewamy sok z cytryny, dodajemy czosnek, sól, utłuczone w moździerzu przyprawy oraz majeranek. Całość gotujemy ok. 10 min, po wystudzeniu zalewamy mięso, przykrywamy i wstawiamy na tydzień do lodówki. Codziennie odwracamy mięso w zalewie. Zabejcowaną szynkę osączamy, solimy, odstawiamy na 1 godz. Oprószamy pieprzem, okręcamy sznurkiem (jak szynkę), końce zostawiamy niezwiązane. Za pomocą ostrego noża robimy w szynce otwór. Wkładamy tam namoczone wcześniej śliwki i związujemy końce sznurka. Smarujemy mięso tłuszczem i przypiekamy w rozgrzanym do temp. 220°C piekarniku.
Po czym podlewamy odrobiną wody, przykrywamy folią i dusimy ok. 1 godz. Gdy mięso będzie miękkie, zdejmujemy folie, na pieczeni kładziemy 4 plastry słoniny, ponacinane jak grzebyk. Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne, w powstały otwór wkładamy po kawałku ementalera, a na wierzch po jednej suszonej śliwce. Jabłka układamy wokół pieczeni i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 30–35 min. Przypieczone kawałki słoniny odkładamy, usuwamy sznurek, kroimy pieczeń w plastry i podajemy obłożone słoninką, pieczonymi jabłkami i pozostałymi śliwkami zagotowanymi w niewielkiej ilości wina. Podajemy z pieczonymi ziemniakami. Na zimno tez jest wspaniała.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Reklama

Porady:

Zobacz też: pasztet z dzika

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama