Pieczeń z indyka to pyszna potrawa, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Choć przepis nie wymaga wielu składników i jest łatwy w przygotowaniu, to efekt końcowy zachwyci każdego. Takie danie daje też wiele możliwości, gdyż można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako wędlinę na kanapki czy dodatek do sałatek. Zobaczcie, jak zrobić pierś z indyka, aby wyszła idealnie soczysta i wyrazista w smaku.
- pierś z indyka: 1 kg
- olej: 3 łyżki stołowe
- musztarda: 2 łyżeczki
- sok z cytryny: 2 łyżeczki
- miód: 2 łyżki stołowe
- słodka papryka: 1.5 łyżeczki
- tymianek: 1 łyżeczka
- zioła prowansalskie: 0.5 łyżeczki
- sól: 1 łyżeczka
- pieprz czarny: 0.5 łyżeczki
Sposób przygotowania
krok 1
Marynata: w misce mieszamy olej, miód, musztardę, sok z cytryny i wszystkie przyprawy.
krok 2
Marynowanie: przygotowaną mieszanką dokładnie nacieramy pierś z indyka i odstawiamy ją do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
krok 3
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pierś z indyka układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 1 godzinę. Na ostatnie 20 minut zdejmujemy pokrywkę, aby pieczeń z indyka się zarumieniła.
Porady:
- Pieczeń z indyka marynuje się co najmniej godzinę, ale aby miała maksymalnie głęboki smak, warto zostawić ją w lodówce nawet na całą dobę. Jeśli nie mamy aż tyle czasu, przygotujmy mięso wieczorem i zostawmy do marynowania na całą noc.
- Jeśli po marynowaniu, sporo marynaty spłynie z indyka do naczynia, nie należy jej wylewać. Resztki marynaty świetnie sprawdzą się do podlewania indyka podczas pieczenia.
- Tak przygotowana pierś z indyka pieczona może być od razu z ryżem lub ziemniakami. Do naczynia żaroodpornego z mięsem warto dorzucić także świeże lub mrożone warzywa. W ten sposób w godzinę przygotujemy cały obiad.
- Surowego indyka można też dodatkowo przed upieczeniem nafaszerować ulubionymi dodatkami. Szczególnie dobrze sprawdzą się tu suszone owoce, takie jak śliwki i morele.
- Pieczony filet z indyka możemy też zastąpić piersią z kurczaka. Sprawdzi się tu ta sama marynata, jednak czas pieczenia będzie w tym wypadku nieco krótszy.
- Tak przygotowana pierś z indyka musi być przechowywana w lodówce. Należy spożyć ją maksymalnie w ciągu 3-4 dni od upieczenia.
Notka redakcyjna:
Pieczeń z indyka – jak ją przyprawić?
Pierś z indyka pieczona to jedno z najbardziej uniwersalnych dań, które smakuje każdemu i sprawdza się na wszystkie okazje. To znane i lubiane mięso doczekało się więc już mnóstwa wersji smakowych w przeróżnych marynatach. Czym je przyprawić, aby zachwycało smakiem i soczystością? Podstawową opcją jest pierś z indyka z czosnkiem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami. Warto jednak eksperymentować z różnymi marynatami i przyprawami.
W wielu restauracjach, a coraz częściej również naszych domach, pojawia się też indyk w glazurze miodowej. Aby przygotować takie danie, musimy pokryć surowego indyka mieszanką miodu i sosu sojowego. Do tego zestawu można też opcjonalnie dodać imbir i sok z cytryny. Dzięki takiej słodko-słonej marynacie, mięso ma perfekcyjny smak, a do tego tworzy się na nim chrupiąca, rumiana skórka.
Nieco mniej popularnym, ale wartym wypróbowania sposobem, jest także indyk pieczony w łupinach cebuli. Obłożenie mięsa skórkami z cebuli sprawi, że nabierze ono nie tylko pięknego, ciemnego koloru, ale także wyjątkowego smaku i aromatu.
Sporo osób piecze też to mięso w marynacie z jogurtu naturalnego. Pierś z indyka pieczona w nabiale staje się wyjątkowo krucha i soczysta. Zamiast jogurtu, można też użyć kwaśnej śmietany lub maślanki, a uzyskamy ten sam efekt.
Ile piec pierś z indyka?
Wiele osób zastanawia się, ile piec udziec z indyka, a ile pierś? Otóż czas pieczenia nie zmienia się w zależności od tego, którą część indyka wybierzemy. Zarówno filet z piersi indyka, jak i udziec pieczemy przez 60 minut na każdy kilogram mięsa. Najlepiej robić to w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Musimy pamiętać, że pieczona pierś z indyka to bardzo delikatne mięso. Przez to, że nie zawiera dużo tłuszczu, wyjątkowo łatwo ją wysuszyć, dlatego musimy trzymać się przepisu, aby temu zapobiec. Jeśli będziemy piec ją nawet o kilka minut za długo, najprawdopodobniej będzie już przesuszona.
Co zrobić, żeby pieczeń indyka była soczysta?
Pierś z indyka wychodzi wam sucha i wiórowata? Aby zawsze była idealnie soczysta, musicie trzymać się kilku ważnych zasad:
- Najprostszą metodą na idealnie soczyste mięso jest filet z indyka pieczony w rękawie. Pierś z indyka pieczona w folii nigdy nie wysycha i pozostaje delikatna w środku.
- Warto też włożyć pierś z indyka do specjalnego garnka do gotowania na parze lub po prostu położyć ją na sitku, umieszczonym nad garnkiem z odrobiną wody. Gotowanie na parze sprawi, że mięso nabierze soczystości. Zamiast wody możecie użyć bulionu, który nie tylko nawilży mięso, ale dodatkowo nada mu głębszego smaku i aromatu.
- Aby pieczeń była jeszcze smaczniejsza, pierś z indyka pieczona powinna być pod płachtą z plasterków boczku. Wytapiający się z boczku tłuszcz będzie na bieżąco nawilżał indyka.
- Nie należy kroić jej od razu po wyjęciu z piekarnika. Upieczona pieczeń z indyka powinna „odpocząć” przez około 5 minut po upieczeniu, dzięki czemu nie straci wszystkich swoich soków i pozostanie soczysta.
Pieczeń z indyka – z czym podawać?
Pierś z indyka pieczona to bardzo uniwersalne danie, do którego pasują niemal wszystkie dodatki. Drób ma na tyle delikatny i nieprzytłaczający smak, że możemy podawać go zarówno z ziemniakami czy kaszą, jak i makaronem. Pysznym i zdrowym pomysłem na obiad będzie też indyk pieczony z warzywami.
Na bardziej wykwintny obiad sprawdzi się z kolei pierś z indyka w sosie śmietanowym, kurkowym czy koperkowym. Ci, którzy lubią bardziej nietypowe smaki, spodoba się z kolei indyk w sosie curry lub z salsą mango. Jeśli jednak szukacie ciekawszych opcji podania tego mięsa, możecie zaserwować go z pieczoną brzoskwinią. Pieczona pierś z indyka wspaniale wygląda i smakuje również podana na kremowym risotto.


