Reklama

Wygląda jak wachlarz - pyszna pieczeń z indyka podana z orzechami laskowymi to pomysł na odświętny obiad. Po postnej Wigilii będzie idealnym pomysłem. Swój przepis poleca Jurek Sobieniak.

Składniki:

150 g orzechów laskowych
filet z piersi indyka (ok. 1 kg)
sól i pieprz do smaku
3 łyżki żelatyny
600 g mięsa mielonego z udźca indyka
50 g suszonych moreli
200 g suszonych pomidorów
2 żółtka
200 g wątróbki indyczej
2 łyżki miodu

Kroki przygotowania:

Orzechy laskowe prażymy ok. 10 min w temp. 200°C, następnie ocieramy ze skórki, studzimy i miksujemy na pył.
Pierś indyka nacinamy wzdłuż w plastry co 1 cm, nie docinając do końca, tak aby powstał wachlarz. Kładziemy na blasze przykrytej papierem pergaminowym. Nacieramy solą i pieprzem, następnie każde nacięcie posypujemy delikatnie żelatyną (łącznie 2 łyżkami).
Mięso mielone mieszamy z posiekanymi morelami i suszonymi pomidorami, doprawiamy pieprzem i solą, na koniec wyrabiamy z żółtkami i posiekaną wątróbką oraz pozostałą łyżką żelatyny. Gotowym farszem wypełniamy nacięcia piersi, a tym, co zostało, przykrywamy całą pierś od góry, aby była dokładnie otulona. Przykrywamy i pieczemy ok. 100 min w temp. 140°C.
Mięso z farszu powinno się lekko obkurczyć. Gotowy wachlarz studzimy w lodówce ok. 6–7 godz. Wychłodzony smarujemy miodem i posypujemy uprażonymi i zmielonymi orzechami laskowymi.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Reklama

Porady:

Jurek Sobieniak radzi: jak przechowywać pieczeń? najlepiej trzymać je w suchej misce, owinięte czystą szmatką wymoczoną w solance – dzięki temu bez problemu poleżą w lodówce nawet 10–12 dni. Solankę robimy, gotując szklankę wody ze szklanką soli.

Zobacz też: pierś z indyka owinięta boczkiem

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama