
Pieczeń ze schabu wędzonego z jabłkami
- schab: 1 kg
- cebula: 2 szt.
- masło klarowane: 20 g
- sok jabłkowy: 1 l
- bulion warzywny: 1 l
- miód: 60 g
- jabłka: 10 szt.
- rozmaryn: 3 gałązki
- oregano: 3 gałązki
- tymianek: 3 gałązki
- natka pietruszki: 1 gałązki
- liść laurowy: 4 szt.
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przepis na pieczeń ze schabu zaczynamy od obrania cebuli, pokrojenia jej na kawałki i podsmażenia na maśle do czasu aż nabierze złoto-brązowego koloru. Dalej przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy po całej powierzchni. Na tym kładziemy nasz schab, wlewamy sok jabłkowy, bulion warzywny i miód pitny oraz dodajemy zioła. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni Celsjusza, a następnie dodajemy ziarna pieprzu i pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez ok. 1 godzinę (czas ten może ulec zmianie w zależności od wielkości schabu).
krok 2
Kolejnym krokiem w przygotowaniu schabu pieczonego jest umycie i obranie jabłek, a następnie pozbawienie ich gniazd nasiennych i pokrojenie w drobną kostkę. Jabłka wkładamy do naszego schabu pieczonego dwie minuty przed planowanym końcem pieczenia. Na samym końcu mięso wyjmujemy z piekarnika, kroimy w kawałki i serwujemy z jabłkami. Całość dodatkowo możemy przyprawić solą i pierzem oraz posypać natką pietruszki.

