Porady:
- Pieczona ciecierzyca może być również podawana na słodko. Wtedy można zrobić chrupiącą panierkę z orzechów albo polać je słodkim sosem.
- Pieczona ciecierzyca z powodzeniem wyjdzie na nieprzywierającej blasze. Ważne, aby można było ją równomiernie rozrzucić dla lepszego przepływu ciepła.
- Pieczona cieciorka można może być wykorzystana jako wieczorna przekąska. Można jednak zastąpić nią kurczaka w sałatce Cezara tworzące w ten sposób jej wegańską lub wegetariańską wersję.
- Sprawdź inspiracje na inne domowe chipsy.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić cieciorkę z piekarnika?
Pieczona ciecierzyca może być przygotowana z gotowanych wcześniej ziaren cieciorki lub z konserwy z puszki lub słoika. W tym drugim przypadku wystarczy odsączyć ciecierzycę z zalewy i przelać ją wodą – tak przygotowaną można połączyć z przyprawami i wstawić do piekarnika. Warto zostawić zalewę z cieciorki w puszce, tzw. aquafabę, by przygotować z niej np. wegańskie bezy. Jeśli cieciorka z piekarnika ma być przygotowana z suszonych ziaren, warto dzień wcześniej je namoczyć. Taką ciecierzycę gotuje się do miękkości, około 1,5 godziny.
Ile piec ciecierzycę?
Cieciorkę należy rozłożyć równomiernie na blaszce i skropić oliwą. Następnie posypać wybranymi przyprawami i wymieszać dłonią lub łyżką. Piekarnik, w którym będziemy piec chipsy z ciecierzycy, powinien być rozgrzany do 180 stopni Celsjusza. Przekąska powinna być pieczona ok. 30 minut. Jeśli wcześniej zauważymy, że ziarna pękają, można wyciągnąć ją z piekarnika. W czasie pieczenia warto spróbować, czy jej konsystencja nam odpowiada – pieczona cieciorka powinna mieć lekko twardą skorupkę i delikatny miąższ. Należy unikać sytuacji, w której ziarna spieką się za mocno i będą twarde i trudne po pogryzienia.