
Pieczona golonka z indyka
- indyk: 4 szt.
- cebula: 2 szt.
- olej: 4 łyżki stołowe
- sól: 3 szczypty
- czosnek: 3 ząbki
- pieprz czarny: 2 szczypty
- tymianek: 1 łyżeczka
- słodka papryka: 1 łyżeczka
- papryka ostra: 0.5 łyżeczki
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal380
Sposób przygotowania
krok 1
Jak zrobić pieczoną golonkę z indyka? Zaczynamy od przygotowania marynaty. Dzięki niej mięso będzie bardzo soczyste i aromatyczne. W tym celu do miseczki wlewamy olej i dodajemy do niego tymianek, paprykę, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy np. trzepaczką. Następnie myjemy i osuszamy golonkę. Mięso równomiernie nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Golonka musi mieć czas, aby nasiąknąć przyprawami.

iStock krok 2
Kolejnym krokiem jest upieczenie golonki z indyka. Mięso wyjmujemy z lodówki pół godziny przed pieczeniem. Golonkę wkładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w piórka i obkładamy nią golonki. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Golonki podlewamy wodą i przykrywamy. Golonki z indyka pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut. Następnie odkrywamy mięso i pieczemy jeszcze przez 20-30 minut, co jakiś czas podlewając sosem powstałym z pieczenia, aż golonki będą rumiane. Pieczone golonki z indyka są gotowe! Mięso podajemy z ziemniakami i surówką z pora lub kapusty.

iStock

