Przepis na mięciutką ośmiornicę.
Składniki:
1 mrożona ośmiornica 1.5kg,
3 listki laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
1 duża cebula,
1 mała czerwona papryka,
100g kiełbasy chorizo bez skóry,
3 dojrzale pomidory bez skóry, pokrojone w kostkę,
3 ząbki czosnku,
150ml białego wytrawnego wina,
10 małych ziemniaków- odmiana do pieczenia,
Oliwa,
Sól i czarny pieprz,
1 mała czerwona ostra papryczka.
Kroki przygotowania:
1) Do garnka wlewam 0.5 litra wody, wkładam ziele angielskie i liście laurowe,
2) Ośmiornicę po rozmrożeniu gotuję w garnku pod przykryciem przez 1 godzinę,
3) Obieram cebulę i kroję w pół talarki,
4) Kroję po umyciu czerwoną paprykę w paski,
5) Myję małe ziemniaki,
6) W naczyniu szklanym żaroodpornym układam cebulę, czerwoną paprykę, ziemniaki, solę, polewam oliwą i dodaję 75 ml białego wina,
7) Wkładam do rozgrzanego piekarnika 200°C na 20 minut,
8) W międzyczasie na patelni na oliwie smażę posiekany czosnek i pokrojoną ostrą czerwoną papryczkę,
9) Dodaje pokrojone w kostkę chorizo, smażę do zrumienienia
10) Dodaję pomidory, solę i pieprzę do smaku i duszę przez 10 minut,
11) Odcinam głowę ośmiornicy, kroję w ten sposób aby otrzymać pojedyncze macki,
12) Wyjmuję naczynie z piekarnika, dodaję chorizo z pomidorami,
13) Na wierzchu układam ośmiornicę i dodaję pozostałą ilość białego wina,
14) Polewam wywarem, otrzymanym po gotowaniu ośmiornicy,
15) Wkładam ponownie do piekarnika na 45 minut,
16) Podaję gorące danie. Smacznego.
1 z 1

pieczona_osmiornica
Pieczona ośmiornica


