Reklama

Pieczona na serbski sposób papryka

Składniki:

2-3 kg czerwonej papryki (najlepiej, bo zielona czy żółta jest mniej smaczna)
2-3 główki czosnku (polskiego)
1,5- 2 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
1 szklanka octu spirytusowego
2 łyżeczki cukru
pieprz i sól do smaku

Kroki przygotowania:

Papryki najlepiej podłużnego kształtu, słodkie (pikantne się do tego nie nadają) opiec na sucho na patelni - właściwie to się je przypala na czarno ze wszystkich stron.
Opalone wkłada do garnka, by odparowały i ostygły. W tym czasie robi się zalewę z dwóch części oleju, jednej octu i główek (nie ząbków, ale właśnie główek) drobno posiekanego czosnku. Zalewę doprawia do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zalewa musi postać i "przegryźć się". Proporcje mogą być inne - wszystko zależy od tego, czy chcemy mieć papryczki bardziej pikantne, czy mniej. Dobrze doprawić je według własnego smaku i uznania. Olej i ocet mogą być dobierane zgodnie ze smakiem danej osoby. Ja przyrządzam papryki bardziej pikantne i z dużą ilością czosnku.
Papryki obiera się ze skórki i kroi na kawałeczki, odrzucając szypułki i gniazda nasienne. Można je konserwować w całości, ale lepiej w kawałeczkach, bo wygodniejsze w jedzeniu. Pokrojoną paprykę wkładać do słoika i zalewać łyżką lub dwiema zalewy. Następna partia papryki i znów zalewa. Aż do momentu zapełnienia się słoika. Do zalewy można wlać też sos z papryki. Gotową marynatę odstawić na 2-3 dni. Wtedy najszybciej można ją spróbować. Doskonała jako dodatek do mięsa, serów, czy nawet dodatek do piwa. Zaletą jest to, że przygotowanie nie wymaga żadnych talentów kulinarnych.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama