Reklama

Pieczona szynka z kością danie wymagające czasu i cierpliwości. Mięso pieczone jest przez pięć godzin, ale niech to was nie zniechęca. Aromat goździków i słodycz dżemu morelowego odwdzięczy się wyjątkowym smakiem.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Szynkę układamy na metalowym stojaku-ruszcie do pieczenia dużych kawałków mięsa (zdjęcie i opis na str. 84) i wstawiamy do dużej blachy do pieczenia. Wlewamy 480 ml ciepłej wody, szczelnie przykrywamy wszystko folią. Wstawiamy do piekarnika, natychmiast zmniejszamy temp. do 160°C, pieczemy przez 5 godz. W tym czasie miód, dżem morelowy i brązowy cukier mieszamy z 50 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.

  • krok 2

    Szynkę wyjmujemy z piekarnika. Temperaturę podnosimy do 200°C. Otwieramy folię, uważając na gorącą parę. Z szynki usuwamy skórkę, wkładając pod nią ostry cienki nóż. Staramy się zostawić jak najwięcej tłuszczu, aby szynka nie wysychała. Pozostawiony tłuszcz nacinamy ostrym nożem w romby, wbijamy w nie goździki. Za pomocą pędzla smarujemy szynkę glazurą. Wkładamy ją ponownie do piekarnika, na tym samym ruszcie-stojaku w blasze z wodą. Pieczemy przez kolejnych 45 min, aż do uzyskania intensywnego koloru. Podajemy na gorąco lub na zimno, z grzankami z chleba na zakwasie oraz z chrzanem. Po upieczeniu można przechowywać ją w lodówce nawet przez tydzień.

Porady:

W przepisie wykorzystano:

  • dżem morelowy
  • jasnobrązowy miękki cukier zastąpiono cukrem muscovado
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama