
Pieczona szynka z kością
- szynka: 8 kg
- dżem owocowy: 200 g
- cukier muscovado: 300 g
- goździki: 12 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Szynkę układamy na metalowym stojaku-ruszcie do pieczenia dużych kawałków mięsa (zdjęcie i opis na str. 84) i wstawiamy do dużej blachy do pieczenia. Wlewamy 480 ml ciepłej wody, szczelnie przykrywamy wszystko folią. Wstawiamy do piekarnika, natychmiast zmniejszamy temp. do 160°C, pieczemy przez 5 godz. W tym czasie miód, dżem morelowy i brązowy cukier mieszamy z 50 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
krok 2
Szynkę wyjmujemy z piekarnika. Temperaturę podnosimy do 200°C. Otwieramy folię, uważając na gorącą parę. Z szynki usuwamy skórkę, wkładając pod nią ostry cienki nóż. Staramy się zostawić jak najwięcej tłuszczu, aby szynka nie wysychała. Pozostawiony tłuszcz nacinamy ostrym nożem w romby, wbijamy w nie goździki. Za pomocą pędzla smarujemy szynkę glazurą. Wkładamy ją ponownie do piekarnika, na tym samym ruszcie-stojaku w blasze z wodą. Pieczemy przez kolejnych 45 min, aż do uzyskania intensywnego koloru. Podajemy na gorąco lub na zimno, z grzankami z chleba na zakwasie oraz z chrzanem. Po upieczeniu można przechowywać ją w lodówce nawet przez tydzień.

