
Pieczone banany
- banany: 2 szt.
- masło: 25 g
- cukier trzcinowy: 1 łyżka stołowa
- syrop klonowy: 3 łyżki stołowe
- biały rum: 1 łyżka stołowa
- wanilia: 1 szt.
- jogurt grecki: 200 ml
- płatki migdałowe: 43 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przepis na pieczone banany zaczynamy od przygotowania sosu jogurtowo - waniliowego : ziarenka z jednej laski wanilii lub łyżeczkę pasty waniliowej rozcieramy z łyżką syropu klonowego i mieszamy z jogurtem greckim. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania bananów.

fot. iStock krok 2
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Płaską blachę wykładamy folią aluminiową, a następnie papierem do pieczenia. Układamy skórką do dołu przekrojone na pół banany. Smarujemy miękkim masłem, posypujemy cukrem trzcinowym, skrapiamy 2 łyżkami syropu klonowego i rumem. Banany przykrywamy papierem z folią. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 20-25 minut. Owoce odwijamy i ostrożnie przekładamy na talerze.

fot. iStock krok 3
Pieczone banany polewamy syropem i posypujemy wcześniej uprażonymi migdałami. Banany z piekarnika podajemy z jogurtem waniliowym.

fot. iStock

