
Pieczone, faszerowane cebule z ciasteczkami amaretti
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- cebula: 4 szt.
- masło: 50 g
- białe wino: 125 ml
- ciasteczka amaretti: 6 szt.
- natka pietruszki: 0.5 szt.
- parmezan: 80 g
- sól morska: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Cebul nie obieramy, odcinamy tylko kawałeczki od spodu, aby prosto stały w naczyniu do pieczenia. Pieczemy przez 45 min i studzimy. Od góry odcinamy kapelusz i łyżeczką wydrążamy miąższ, pozostawiając 2–3 warstwy cebuli.
krok 2
Miąższ siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Delikatnie polewamy białym porto i dodajemy pokruszone ciasteczka amaretti, garść posiekanej natki pietruszki oraz 2 łyżki świeżo startego parmezanu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Farszem wypełniamy wydrążone cebule, posypujemy pozostałym parmezanem a na wierzchu układamy po kawałeczku zimnego masła. Zapiekamy, aż się lekko zarumieni. Podajemy gorące.

