
Pieczone jajka ze szpinakiem
- szpinak: 100 g
- śmietana 30%: 100 ml
- zielone pesto: 80 g
- ser gruyere: 10 g
- jajka: 4 szt.
- sól: g
- pieprz czarny: g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal579
- tłuszcz54g
- tłuszcz nasycony23g
- węglowodany3g
- cukry3g
- błonnik3g
- białko19g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza (180 z termoobiegiem). Ser gruyère (lub inny twardy ser, np. parmezan) ścieramy na tarce.
krok 2
Świeży szpinak (możemy też użyć mrożonego w liściach, jednak wcześniej powinniśmy go rozmrozić) dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie umieszczamy w większej misce. Dodajemy pesto z bazylii i śmietanę (powinna być jak najbardziej gęsta i kremowa, najlepsza będzie 48%, jednak równie dobrze zastąpi ją 36%), doprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy. Jeśli lubimy, możemy do potrawy dodać szczyptę gałki muszkatołowej, która podkręci smak dania.
krok 3
Szpinak dzielimy na dwie równe porcje, przekładamy do dwóch niewielkich naczyń żaroodpornych (ok. 250 ml pojemności), a wierzch posypujemy startym serem. Następnie w każdej porcji robimy łyżką niewielkie wgłębienie, do którego wbijamy po jednym jajku.
krok 4
Jajka pieczemy przez 10-12 minut, aż białka się zetną, a żółtka będą nadal płynne. Pieczone jajka ze szpinakiem podajemy jeszcze ciepłe, z kromką świeżego pieczywa. Danie możemy również posypać dodatkową porcją tartego sera.
Źródło: BBCgoodfood.com,

