Reklama

Pieczone jajka ze szpinakiem, to efektowne danie, które jest bardzo proste i ekspresowe w przygotowaniu. Do jego zrobienia potrzebujemy tylko kilku składników: świeżego szpinaku, pesto z bazylii, kremowej śmietanki i pysznych jajek. Wszystko to ukrywamy pod porcją żółtego, stopionego sera i mamy przepis na doskonałe śniadanie. Podane z kromką świeżego pieczywa smakuje obłędnie. Wypróbujcie ten przepis na pieczone jajka i przekonajcie się sami.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal579
  • tłuszcz54g
  • tłuszcz nasycony23g
  • węglowodany3g
  • cukry3g
  • błonnik3g
  • białko19g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza (180 z termoobiegiem). Ser gruyère (lub inny twardy ser, np. parmezan) ścieramy na tarce.

  • krok 2

    Świeży szpinak (możemy też użyć mrożonego w liściach, jednak wcześniej powinniśmy go rozmrozić) dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie umieszczamy w większej misce. Dodajemy pesto z bazylii i śmietanę (powinna być jak najbardziej gęsta i kremowa, najlepsza będzie 48%, jednak równie dobrze zastąpi ją 36%), doprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy. Jeśli lubimy, możemy do potrawy dodać szczyptę gałki muszkatołowej, która podkręci smak dania.

  • krok 3

    Szpinak dzielimy na dwie równe porcje, przekładamy do dwóch niewielkich naczyń żaroodpornych (ok. 250 ml pojemności), a wierzch posypujemy startym serem. Następnie w każdej porcji robimy łyżką niewielkie wgłębienie, do którego wbijamy po jednym jajku.

  • krok 4

    Jajka pieczemy przez 10-12 minut, aż białka się zetną, a żółtka będą nadal płynne. Pieczone jajka ze szpinakiem podajemy jeszcze ciepłe, z kromką świeżego pieczywa. Danie możemy również posypać dodatkową porcją tartego sera.

    Źródło: BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama