
Pieczone klopsiki jagnięce z ziemniakami
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- jagnięcina: 500 g
- jajka: 1 szt.
- cebula: 2 szt.
- ziemniaki: 600 g
- oliwa z oliwek: 60 ml
- czosnek: 1 ząbek
- natka marchewki: 0.5 pęczka
- zioła prowansalskie: 10 g
- sól: 5
- pieprz czarny: 5 g
- papryka suszona: 10 g
Sposób przygotowania
krok 1
Obrane, posiekane cebule szklimy na łyżce oliwy. Mięso przepuszczamy przez maszynkę, a po nim grzankę chleba. Mieszamy z cebulą, posiekanym czosnkiem, jajkiem, pokrojoną natką pietruszki, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
krok 2
Kartofle dokładnie szorujemy w letniej wodzie, przecinamy je wzdłuż na ćwiartki i doprawiamy resztą oliwy, ziołami prowansalskimi, pokruszoną ostrą papryką, solą i pieprzem. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 20 min. Z mięsa wilgotnymi dłońmi formujemy kulki. Układamy je na blasze obok ziemniaków. Pieczemy jeszcze przez 20 min. Podajemy od razu.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

