
Kotlety jagnięce z piekarnika
- jagnięcina: 12 szt.
- smalec: 200 g
- oliwa z oliwek: l
- pomidory truskawkowe: 500 g
- sól morska: 0.5 łyżeczki
- pieprz czarny: 0.5 łyżeczki
- czosnek: 1 szt.
- tymianek: 2 gałązki
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- marchewka: 200 g
- cukinia: 200 g
- czerwona papryka: 200 g
- pietruszka: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Pieczone pomidory: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 120ºC. Pomidory zalewamy wrzątkiem, hartujemy, obieramy ze skóry, tniemy na ćwiartki, usuwamy pestki. Układamy na blasze, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem i wstawiamy do piekarnika na 1 godz. 20 min. Główkę czosnku dzielimy na ząbki, nie obieramy. W garnku topimy smalec, gdy będzie przejrzysty, wrzucamy czosnek i smażymy na małym ogniu przez 10–15 min. Wyjmujemy z tłuszczu, owijamy folią aluminiową i trzymamy w cieple.

iStock krok 2
Duszone warzywa: Oliwę wlewamy na wysokość 6 mm do dużej patelni. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części ulubione warzywa (może być to marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, fasolka szparagowa, papryka czy groszek cukrowy). Warzywa wkładamy na patelnię i mieszamy, aby równomiernie pokryły się tłuszczem, a następnie mocno zmniejszamy ogień i dusimy przez około 10-15 minut aż zmiękną. Przyprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia, oprószamy natką pietruszki.

istock krok 3
Pieczone kotlety jagnięce: Upieczone pomidory wyjmujemy z piekarnika i wstawiamy w ciepłe miejsce, a następnie podnosimy temperaturę do 210ºC. Kotlety kładziemy na drugiej blasze i wstawiamy do piekarnika na 10–12 minut. Upieczone kotleciki zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około 5 minut, a po wyjęciu oprószamy solą i pieprzem. Podajemy z pomidorami, ząbkami czosnku i warzywami duszonymi w oliwie.

istock

