sosik
Składniki:
cebula - 3 szt
czosnek - 2 ząbki
mięso wieprzowe - 1,5 kg
przyprawa grill - 1 torebka
sos KNORR grzybowy lub borowikowy - 1 torebka
vegeta - 5 łyżek stołowych
Kroki przygotowania:
Mięso wieprzowe (ja zrobiłam z szynki wieprzowej, ale może być bardzo
chuda łopatka) - pucek nacieramy vegeta, i grillem. Zostawiamy na noc w
lodówce lub przynajmniej na 1 godzinę żeby przeszło przyprawami.
Następnie cały pucek podsmażamy na oleju z każdej strony aż do
zrumienienia. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy piórkami z cebuli (kroimy
cebule grubiej), na to wyciskamy czosnek lub drobno go kroimy. Na ową
"kołderkę" wykładamy mięso, posypujemy trochę grillem po wierzchu, zamykamy
naczynie żaroodporne i pieczemy w 160 stopniach ok. 30-40 minut.
Wychodzi nam wspaniała pieczeń w sosie własnym.
Jeśli nie czujemy się jeszcze zbyt wycięczeni odlewamy z upieczonego
mięsa 3/4 szklanki sosu, dodajemy do niej ok. 100ml wody, rozrabiamy w tym sos
grzybowy lub borowikowy KNORR. Mięso kroimy na kawałki lub grubsze plastry
(ok. 3,5 cm) polewamy sosem i mamy super mięsiwko do ziemniaków.


