Pieczone młode ziemniaki, podane z wędzonym łososiem
Z wędzonym łososiem stają się bardziej eleganckie, ale idealnym towarzystwem dla nich jest, jak zawsze, pachnący koperek. Oto przepis na pieczone młode ziemniaki.
Składniki:
75 dag młodych kartofli
4 plastry wędzonego łososia
200 ml gęstej śmietany
szalotka
1/2 pęczka koperku
sól
pieprz
Kroki przygotowania:
Kartofle szorujemy
osuszamy i obgotowujemy w osolonej wodzie przez 10–15 min.
Osączamy
owijamy folią i układamy na grillu na 30 min
obracając od czasu do czasu.
Łososia tniemy w cienkie paseczki. Śmietanę łączymy z posiekaną szalotką i koperkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Otwieramy folię
upieczone kartofle rozcinamy na krzyż
napełniamy porcją śmietany i układamy paski łososia. Podajemy od razu.
Porady:
Młodych ziemniaków można nie obierać - wystarczy wyszorować.
Zobacz też: Swojska sałatka z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych
Notka redakcyjna:
Choć jemy sporo kartofli, to trochę ich nie doceniamy, nie rozróżniamy ich gatunków i przydatności do przygotowania, np. sałatek, placków czy klusek. Z młodych nie wszystkie te dania się udadzą, ale możemy spróbować kilku innych pomysłów.


