
Pieczone naleśniki owsiane z twarogiem i rodzynkami
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto na naleśniki: płatki owsiane (160 g) zalewamy mlekiem (300 ml), dodajemy olej (10 ml), cukier (3 g) i sól (szczypta) i miksujemy na gładko. Wstawiamy do lodówki i zostawiamy na co najmniej 2 godziny. Następnie dodajemy 2 jajka i znów mieszamy przy pomocy miksera.
krok 2
Smażenie: ciasto naleśnikowe wylewamy na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką. Po 2 minutach przekręcamy na drugą stronę na 1 minutę i zdejmujemy z patelni. Postępujemy tak, aż do wykończenia ciasta.
krok 3
Piekarnik: rozgrzewamy go do 180°C.
krok 4
Nadzienie: miksujemy 250 g miękkiego twarogu z 1 jajkiem, 50 ml mleka, dodajemy i 20 g cukru, szczyptę soli, rodzynki (można je wcześniej namoczyć, żeby zmiękły, ale nie jest to konieczne, ponieważ będziemy jeszcze zapiekać naleśniki) i dobrze mieszamy łyżką.
krok 5
Sos do naleśników: 150 ml mleka, 1 jajko, 20 g twarożku, 12 g cukru, szczyptę soli oraz szczyptę cynamonu łączymy za pomocą miksera.
krok 6
Pieczenie: naleśniki smarujemy nadzieniem, zwijamy w rulon, układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, wierzch polewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut na złoty kolor. Pieczone naleśniki owsiane z twarogiem i rodzynkami podajemy oprószone cukrem pudrem i cynamonem. Cynamon możemy zastąpić, np. kakao, a jeśli chcemy całkowicie zrezygnować z cukru, wystarczy, że dodamy garść rodzynek do ciasta i jeszcze jedną garść do twarogu oraz trochę miodu do sosu mlecznego.
Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz,

