Reklama

Kruche,złociste i rozpływające się w ustach pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami,palce lizać

Składniki:

Ciasto (przepis Liski)
400 g mąki
200 g masła
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
dodatkowo
1 jako
2 łyżki śmietany do posmarowania pierogów
Farsz
1,5 opakowania rozdrobnionego szpinaku mrożonego
1 opakowanie fety (najlepiej miękkiej konsystencji)
ok. 3/4 słoika suszonych pomidorów
1 łyżka masła
2-3 ząbki czosnku
pieprz mielony

Kroki przygotowania:

Najpierw przygotowujemy farsz. Na patelni rozpuszczamy masło i odparowujemy szpinak. Następnie dodajmy sprasowany czosnek i pokrojone w paski suszone pomidory. Patelnię zdejmujemy z ognia i do szpinaku dokładamy pokrojoną na kawałki fetę. Całość dokładnie mieszamy ze sobą i zostawiamy do przestudzenia. Ponieważ dodajemy fetę, nie ma już potrzeby solenia szpinaku.
Mąkę siekamy wraz z masłem i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy gładkie ciasto, formujemy kulę, zawijamy ją w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wałkujmy ciasto na grubość ok. 3mm i wykrawamy kółka, u mnie 9cm. Wypełniamy je farszem (około 1 łyżki), zalepiamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy także zrobić większe pierogi z większą ilością farszu.
Tak przygotowane pierogi smarujemy mieszanką jajka i śmietany. Dzięki temu pięknie się zezłocą. Pierogi pieczemy w piekarniki nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół przez ok. 30-40 minut.
Pierogi możemy podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno z jogurtowym sosem miętowo-cytrynowym.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama