
Pieczone pierożki - mini calzone z szynką i pieczarkami
- drożdże: 5 g
- woda: 250 ml
- mąka: 500 g
- sól: 13 g
- szynka gotowana: 6 plasterków
- pieczarki: 10 szt.
- śmietana 30%: 120 ml
- cebula: 1 szt.
- oliwa z oliwek: 30 ml
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowujemy ciasto jak na pizzę: rozdrobnione drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Do salaterki wsypujemy mąkę i sól, dodajemy rozczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy. Jeżeli potrzeba, dolewamy wody. Po zagnieceniu ciasta formujemy kulę i energicznie wyrabiamy na posypanej mąką stolicy przez 15 min.
krok 2
Ponownie formujemy kształtną kulę, umieszczamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 4–6 godz.
krok 3
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 280°C. Cebulę i pieczarki podsmażamy na oliwie, przyprawiamy solą i pieprzem. Na posypanej mąką stolnicy cienko rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy w nim krążki o średnicy 15 cm. Na każdy nakładamy łyżkę śmietany, pieczarki i szynkę. Delikatnie i dokładnie sklejamy brzegi. Wstawiamy do piekarnika na 5–10 min, aż nabiorą złocistego koloru. Podajemy na gorąco.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2019

