Reklama

Do zrobienia tych pierożków zainspirował nas przepis na pizzę capriciosa. Pizzowe pierożki z nadzieniem z szynki i pieczarek godnie ją zastąpią.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowujemy ciasto jak na pizzę: rozdrobnione drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Do salaterki wsypujemy mąkę i sól, dodajemy rozczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy. Jeżeli potrzeba, dolewamy wody. Po zagnieceniu ciasta formujemy kulę i energicznie wyrabiamy na posypanej mąką stolicy przez 15 min.

  • krok 2

    Ponownie formujemy kształtną kulę, umieszczamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 4–6 godz.

  • krok 3

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 280°C. Cebulę i pieczarki podsmażamy na oliwie, przyprawiamy solą i pieprzem. Na posypanej mąką stolnicy cienko rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy w nim krążki o średnicy 15 cm. Na każdy nakładamy łyżkę śmietany, pieczarki i szynkę. Delikatnie i dokładnie sklejamy brzegi. Wstawiamy do piekarnika na 5–10 min, aż nabiorą złocistego koloru. Podajemy na gorąco.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2019

Notka redakcyjna:

Jeśli masz ochotę na inne pierogi pieczone w stylu calzone, polecamy również przepis na wielkiego pieroga w wersji klasycznej oraz wielkiego pieroga z papryką i kukurydzą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama