Reklama

Potrawa dla fanów ostrzejszych smaków - pyszne skrzydełka z kurczaka.

Składniki:

marynata:
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
łyżka jasnego octu winnego
4 ząbki czosnku
łyżka curry w proszku
szczypta sproszkowanego chili
sól
pieprz
12–16 skrzydełek kurczaka

Kroki przygotowania:

Jogurt mieszamy z olejem
octem
posiekanym czosnkiem
curry
chili
solą i pieprzem.
Skrzydełka wkładamy do marynaty i mieszamy
aby dobrze je oblepiła. Odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na 2–3 godz.
Wyjęte z marynaty skrzydełka układamy na wysmarowanym olejem ruszcie
przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220°C. Po 10 min zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10–15 min.
Do skrzydełek podajemy dip żurawinowy:
kubek gęstego naturalnego jogurtu mieszamy z 2 łyżkami żurawiny ze słoika
przyprawiamy do smaku solą
świeżo mielonym pieprzem oraz tartym chrzanem i ew. sokiem wyciśniętym z cytryny.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama