Porady:
Stopień upieczenia pieczonek można sprawdzić widelcem. Głównie chodzi o skontrolowanie, czy warzywa są już miękkie. Najczęściej pieczonki robi się w garnku żeliwnym na dworze, na ognisku. Jednak pieczonki z piekarnika albo pieczonki przygotowane na patelni także są smaczne. Warto wiedzieć, że pieczonki najlepiej smakują podane z maślanką lub kefirem.
Wybierając kociołek do przygotowania pieczonek najlepiej sięgnąć po wykonane z żeliwa. Garnki o grubym dnie będą gwarancją nieprzywierania produktów oraz żeliwo będzie dokładnie rozprowadzało ciepło wewnątrz garnka. W sklepach można spotkać kociołki aluminiowe, które są lżejsze niż wykonane z masywnego żeliwa, jednak one nie nadadzą posiłkowi unikalnego smaku. Jeżeli robimy pieczonki w domu, to można skorzystać ze szklanych naczyń żaroodpornych, z brytfanek, a nawet z dużej blachy do pieczenia ciasta. Ważne, aby dokładnie je natłuścić a od góry zamknąć folią aluminiową.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić pieczonki w kociołku?
Aby zrobić pieczonki w kociołku, należy mieć odpowiedni stelaż, który ułatwi zawieszenie garnka nad ogniem. Wtedy do kociołka żeliwnego wkładamy warstwowo składniki. To sycące danie jednogarnkowe często korzysta z różnego rodzaju wędlin i mięs. Przygotowując pieczonki w kociołku, należy po kolei układać ziemniaki, cebulę, czosnek, poszatkowaną kapustę, pokrojone pieczarki lub leśne grzyby (np.: borowiki). Pieczonki można przyprawić świeżo zmielonym pieprzem, lubczykiem, liściem laurowym, rozmarynem, kminkiem, słodką papryką, tymiankiem, cząbrem, oregano lub majerankiem. Można też skorzystać z gotowych mieszanek przypraw do potraw z pieczonych ziemniaków. Warto wiedzieć, że garnek przed umieszczeniem w nich składników na pieczonki powinien być dokładnie wysmarowany tłuszczem. Pomiędzy warstwy składników można włożyć liść kapusty, który będzie przyspieszał proces gotowania pieczonek. Kociołek umieszczamy na stelażu i pieczemy nad ogniem przez godzinę. Po tym czasie należy sprawdzić stopień ugotowania potrawy i w razie potrzeby gotować przez kolejne 30 minut.
Jak zrobić pieczonki z ogniska?
Pieczonki z ogniska to smak kojarzący się najczęściej z jesienią. Aby zrobić pieczonki z ogniska, powinno się składniki na pieczonki umieścić w garnku o grubym dnie. Następnie można je postawić na metalowej płycie umieszczonej nad ogniskiem i zostawić do gotowania. Drugi sposób to umieszczenie garnka w gorącym popiele z ogniska i podsycanie jego żaru. Taki sposób wymaga cierpliwości. Gotowe pieczonki otrzymamy po upływie około dwóch godzin. Dzięki wykorzystaniu popiołu danie będzie miało wyjątkowy dymny i drzewny posmak. Aby pieczonki miały niesamowity aromat, można wykorzystać popiół i gałązki z drzew o przyjemnym zapachu np.: wiśni lub dębu.