Porady:
- Z pieczonego bakłażana z powodzeniem przygotujemy pyszną pastę na kanapki. Wystarczy, że rozdrobnimy go za pomocą blendera. Gotową masę możemy wzbogacić o aromatyczne przyprawy i ser feta.
- Bakłażan pieczony wspaniale komponuje się ze startym żółtym serem. Sprawdzi się tutaj parmezan, cheddar, a nawet gouda. Jeśli chcemy jeszcze bardziej podkręcić smak tego pysznego warzywa, możemy połączyć go również z lazurem.
- W zależności od piekarnika, bakłażan może potrzebować więcej lub mniej czasu pieczenia. Warto w takim razie go obserwować. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że warzywo się nie przypali i wyjdzie idealnie.
- Jeśli chcemy nadać daniu nieco pikanterii, wystarczy posypać je sproszkowanym chili. Niektórzy doprawiają je również pieprzem cayenne. Kawałki bakłażanów możemy także posmarować pastą harissa.
- Natkę pietruszki z powodzeniem zastąpimy koperkiem, liśćmi bazylii, oregano, szczypiorkiem, a nawet kolendrą. Składniki te nieco różnią się od siebie smakiem, ale równie dobrze komponują się z pieczonym bakłażanem.
Notka redakcyjna:
Bakłażan pieczony - z czym go podać?
Bakłażan pieczony wyśmienicie smakuje solo jako lekka przekąska bądź elegancka przystawka. Jest wyjątkowo delikatny i aromatyczny, więc będzie pasował również do wielu dań obiadowych oraz sosów. Z powodzeniem podamy go w towarzystwie:
- pieczonego lub grillowanego mięsa – tworzy idealne połączenie z bakłażanem. Całość możemy polać ulubionym sosem i posypać świeżymi ziołami,
- sosu jogurtowego – powstaje na bazie koperku, pieprzu, majonezu, czosnku i jogurtu naturalnego,
- sosu pomidorowego – warto wzbogacić go o zioła takie jak bazylia, oregano, tymianek lub rozmaryn,
- hummusu – to popularna pasta, którą w prosty sposób wyczarujemy z ciecierzycy oraz tahini. Często doprawiana jest również niewielką ilością kminu rzymskiego,
- kanapki – najlepiej sprawdzi się tutaj ta posmarowana pesto bazyliowym i przygotowana z dodatkiem mozzarelli, świeżych lub suszonych pomidorów.
Bakłażan pieczony - faszerowany
Pełnym daniem obiadowym będzie bakłażan z piekarnika z farsze. I tutaj propozycji jest naprawdę dużo. Najbardziej znany jest bakłażan faszerowany mięsem, z wierzchu posypany serem żółtym lub mozzarellą. Ale możemy też zrobić wegetariański farsz z warzywami pokrojonymi w kostkę, np. z papryką, cebulą i cukinią, groszkiem zielonym, kukurydzą, z pomidorami, a nawet z ziemniakami. Do tego wystarczy przygotować lekką sałatkę z rukoli lub miksu sałat i oliwek doprawioną sosem winegret.
Bakłażan z miso
Bakłażan z miso to nietypowa, a zarazem wyjątkowo smaczna forma podania tego pysznego warzywa. Wystarczy, że przed wstawieniem go do piekarnika, polejemy go wcześniej przygotowaną marynatą. Wykonamy ją na bazie miso, wina ryżowego, cukru, oleju sezamowego i świeżego imbiru. Gotowe danie odznacza się delikatnym, orzechowym aromatem oraz lekko słonym smakiem. Wspaniale sprawdzi się w towarzystwie nie tylko pieczywa, ale także sałatki ze świeżych warzyw.