Porady:
- Jeśli zależy wam na czasie, możecie skrócić czas marynowania. Jednak wtedy pieczona pierś z indyka nie wyjdzie wam aż tak soczysta i aromatyczna.
- Do marynaty możecie dodać także zioła prowansalskie.
- Słodko-słony smak marynaty otrzymacie, jeśli dodacie sos sojowy.
- Filet z indyka pieczony w rękawie nabierze świątecznych aromatów, jeśli do marynaty dodamy powidła śliwkowe.
- Indyka możecie także upiec bez folii. Wtedy po marynowaniu należy przełożyć mięso i cały sos do brytfanny. W trakcie pieczenia należy co 15 min polewać filet marynatą.
- Mięso należy marynować w szczelnych woreczkach lub zamykanych pojemnikach.
Notka redakcyjna:
Pieczony filet z indyka – jakie sosy do mięsa?
W wersji na ciepło wystarczy, że polejecie indyka sokami, które powstały podczas pieczenia. Możecie także na ich bazie przygotować:
- sos pieczeniowy – odlewamy do garnka 200 ml soków z rękawa. Dodajemy wodę i przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy), zagęszczamy sos mąką,
- sos do kanapek – to z kolei wariant do wersji na zimno. Sos z rękawa do pieczenia przelewamy do rondelka i podgrzewamy, aby go zredukować (zależy nam na tym, aby woda odparowała, dzięki czemu sos będzie gęsty). Odstawiamy do ostygnięcia i mieszamy z majonezem.
Filet z indyka pieczony w miodzie – propozycje podania
- Danie główne – pieczony filet z indyka z zapiekanymi ziemniakami. Mogą to był młode ziemniaki pieczone w całości z przyprawami lub ziemniaki gratin, czyli talarki zapiekane ze śmietaną i serem. Filet z indyka pieczony w miodzie dobrze będzie smakował także z pyzami i sosem. Do tego należy dobrać warzywa – mogą być z patelni, zrobione na parze, w postaci surówki lub na ciepło, np. buraczki lub kapusta modra.
- Sałatka – pieczona pierś z indyka w lekkim daniu na bazie sałaty lodowej i świeżych warzyw. Można z niej zrobić także sałatkę makaronową z kukurydzą, ogórkiem i majonezem.
- Kanapki – filet z indyka pieczony i pokrojony w plastry będzie doskonały na kanapki z dodatkiem sałaty, ogórka kiszonego i np. konfitury z białej lub czerwonej cebuli.
- Tortilla – do tej wersji można poszarpać pieczony filet z indyka lub pokroić w paski. Do tego potrzebny będzie sos (może być na bazie soków z pieczeni) i ulubione warzywa.
Filet z indyka pieczony na Święto Dziękczynienia
Amerykańskie Święto Dziękczynienia przypada na ostatni czwartek listopada. To tradycja, która sięga 400. lat, a po raz pierwszy do wspólnego stołu usiedli angielscy pielgrzymi z Indianami z plemienia Wampanoagów. Na tych terenach polowano na dzikie indyki, dlatego wybrano je na danie główne.
Tradycyjnie pieczony indyk nadziewany jest różnymi farszami, najczęściej na bazie chleba, orzechów i żurawiny. W całości możecie przygotować także pieczonego indyka z chrupiącą skórką – z dodatkiem świeżych ziół, cytryny i białego wina. Na Święto Dziękczynienia przygotowuje się też słodkie tarty – z orzechami, dynią lub jabłkami. Tradycyjnym deserem jest także pudding chlebowy.