
Pieczony indyk z chrupiącą skórką
- indyk: 1 szt.
- masło: 1 kg
- cytryna: 3 szt.
- sól: 10 g
- pieprz czarny: 10 g
- tymianek: 4 gałązki
- rozmaryn: 4 gałązki
- szałwia: 4 gałązki
- białe wino: 250 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Indyk pieczony w całości jest smaczny, delikatny w smaku i prosty w przygotowaniu. Jak upiec indyka? To proste. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 120°C. Indyka myjemy w zimnej wodzie i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Końcówki skrzydeł usuwamy lub chowamy je za indyka przez wygięcie do tyłu i zabezpieczenie w pobliżu szyi. Sznurkiem związujemy ciasno nogi. Umieszczamy indyka na stelażu do pieczenia wewnątrz brytfanny. Dłońmi równomiernie pokrywamy całego indyka miękkim masłem.

iStock krok 2
Pieczenie indyka kolejny krok. Cytryny wyszorujemy w ciepłej wodzie, kroimy na pół. Do wnętrza indyka wkładamy resztę masła, połówki cytryn i gałązki ziół. Całego indyka dokładnie obsypujemy solą i pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz). Na dno brytfanny wlewamy białe wino. Tak przygotowanego indyka wstawiamy do piekarnika na 4-5 godz. i w czasie pieczenia polewamy co godzinę wytworzonym sosem, aż skóra indyka pieczonego stanie się chrupiąca i równomiernie złota.

iStock krok 3
Temperaturę piekarnika podnosimy do 190°C i pieczemy indyka przez 40 min, aż skóra stanie się jeszcze bardziej chrupiąca i złocista, a mięso będzie całkowicie miękkie. Studzimy co najmniej 15 min przed pokrojeniem mięsa. Indyk pieczony gotowy.

iStock

