Reklama

Soczysty indyk z pysznym farszem - jest pyszny! Idealny na uroczysty, odświętny obiad.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Farsz: kroimy czerstwe pieczywo w malutką kostkę, rumienimy na 2 łyżkach masła. Kartofle gotujemy do miękkości i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z miodem, cząbrem, jabłkami (obranymi i pokrojonymi w kostkę), posiekaną natką, grzankami, jajkiem, 3 łyżkami masła i posiekaną cebulą. Wyrabiamy farsz, dodając do smaku soli i pieprzu.

  • krok 2

    Indyk: bardzo dokładnie go myjemy, osuszamy na zewnątrz i w środku. Nacinamy skórę wokół stawu kolanowego i wyciągamy ścięgna. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 170°C. Indyka dokładnie solimy, w środek wkładamy nadzienie, zszywamy lub spinamy wykałaczkami. Układamy piersiami do dołu w brytfannie.

  • krok 3

    Pieczenie: kostkę masła kroimy w plastry i obkładamy tuszkę jak najdokładniej. Przykrywamy i pieczemy, regularnie i często polewając ją sosem z dna brytfanki. Czas pieczenia to 3–3,5 godz. Po wyjęciu z piekarnika zostawmy go na kilka minut pod przykryciem, aby przestygł, ale i nabrał wilgoci z pary.

  • krok 4

    Sos: soki z pieczenia zlewamy. Z 2 łyżek masła i mąki robimy zasmażkę i rozrabiamy z sosem pieczeniowym. Mieszamy z żurawiną, śmietaną i musztardą. Podajemy do indyka.

Porady:

Dobrze upieczony indyk powinien po nakłuciu uda puścić lekko różowy, klarowny sok, mieć na piersi twarde i zwarte w dotyku mięso oraz luźne udka.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama