
Pieczony kalafior
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- kalafior: 1 kg
- oliwa z oliwek: 45 ml
- pieprz czarny: 3 g
- sól: 3 g
- kurkuma: 4 g
- kumin (kmin rzymski): 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 200°C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Kalafior: odcinamy zielone liście oraz głąb. Następnie rozdzielamy warzywo na różyczki, które przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą, zimną wodą.
krok 3
Oliwa: wlewamy ją do niewielkiego naczynia. Dodajemy wszystkie przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
krok 4
Pieczony kalafior: różyczki układamy na blasze. Polewamy je oliwą z przyprawami, mieszamy i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut.
krok 5
Podanie: warzywa wykładamy na talerz i posypujemy świeżymi ziołami.

