
Pieczony kurczak z mięsno-owocowym nadzieniem
- boczek wędzony: 200 g
- biała kiełbasa: 5 szt.
- cebula: 1 szt.
- tymianek: 2 gałązki
- suszone morele: 12 szt.
- jabłka: 1 szt.
- bułka tarta: 2 łyżki stołowe
- pomarańcze: 1 szt.
- jajka: 1 szt.
- marchewka: 2 szt.
- seler naciowy: 3 gałązki
- czosnek: 3 ząbki
- liść laurowy: 3 szt.
- oliwa z oliwek: 3 łyżki stołowe
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- słodka papryka: 1 szczypta
- kurczak: 1 szt.
- cydr: 500 ml
- cytryna: 1 szt.
- natka pietruszki: 1 łyżka stołowa
Sposób przygotowania
krok 1
Wędzony, parzony boczek i obraną ze skóry białą kiełbasę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, następnie wrzucamy je razem na rozgrzaną patelnię. Rumienimy dokładnie, dodajemy połowę małej, posiekanej cebuli, smażymy razem 10 min. Dodajemy listki z tymianku, posiekane morele i twarde i słodkie, obrane i posiekane jabłko oraz cały sok wyciśnięty z pomarańczy. Na koniec dorzucamy bułkę tartą i jajko i rękoma wyrabiamy wszystko na jednolity, mokry farsz.
krok 2
W dużej misce mieszamy razem pozostałą cebulę, marchewkę, seler naciowy pokrojony w plasterki, nieobrany i zgnieciony czosnek, liście laurowe, oliwę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Rozkładamy na dnie naczynia do pieczenia kurczaka. Kurczaka porządnie solimy ze wszystkich stron, nadziewamy farszem i układamy na warzywach. Pieczemy w temp. 200°C ok. 1,5 godz.
krok 3
Wszystkie warzywa spod spodu przecieramy na purée razem z wytopionym sosem. Dodajemy czubatą łyżkę mąki i stale mieszając, podsmażamy na patelni. Dolewamy cydr lub sok jabłkowy, sok z cytryny do smaku, przez 10 min redukujemy na gęsty, gładki sos. Podajemy go z natką do kurczaka.

