Porady:
- Łosoś z piekarnika i pieczone ziemniaki to świetny duet obiadowy. Gotowane ziemniaki można zastąpić surowymi, pokrojonymi w ósemki, które przygotujemy razem z rybą. Przepis na mieszankę przypraw do ziemniaków znajduje się niżej, w nocie redakcyjnej.
- Przepis na łososia pieczonego sprawdzi się również w przypadku dzwonków. W ten sam sposób można zapiekać też inne ryby, np. pstrąga, dorsza, mirunę.
- Ziemniaki przed pieczeniem muszą być polane jakimś tłuszczem, np. oliwą. Dobrze w tej roli sprawdzą się również olej rzepakowy czy roztopiony gęsi tłuszcz. Łosoś pieczony wytopi swój własny tłuszcz, dlatego nie ma potrzeby, by dodawać do niego dużo masła.
- Łosoś pieczony będzie dostarczał jeszcze więcej witamin, jeśli do sałatki, z którą będzie podany dodamy więcej surowych warzyw i owoców. Pasują tu pomidorki cherry, zielony ogórek, papryka, filety z pomarańczy czy pestki granatu. Sprawdź też inne przepisy na sosy od sałatki.
Notka redakcyjna:
Łosoś pieczony – jak go zrobić?
Przepis na łososia z piekarnika to równocześnie przepis na kompletny i prosty obiad dla całej rodziny. Można na go zrobić na 3 sposoby, podstawowy to ułożenie gotowych kawałków ryby na blaszce, brytfance lub w naczyniu żaroodpornym. To dobra metoda, jeśli robimy mięso w marynacie, w innym wypadku trzeba pamiętać o dodaniu do niego tłuszczu, inaczej może wyjść zbyt suche. Druga opcja to łosoś w rękawie, które gwarantuje uzyskanie soczystej ryby – można zapiekać razem z ziemniakami i warzywami. Jeśli chcemy, żeby całość była dobrze podpieczona, to wystarczy 10 minut przed końce naciąć rękaw. Trzecia wersja to łosoś pieczony w folii, uzyskamy efekt podobny do tego zrobionego w rękawie.
Ile piec łososia w piekarniku z termoobiegiem? Rybę bez przykrycia należy piec nie dłużej niż 15–20 minut. Czas wydłuża się do 25–30 minut, gdy zdecydujemy się na łososia pieczonego w piekarniku w naczyniu żaroodpornym lub w folii.
Dodatki do łososia pieczonego
Łosoś dobrze komponuje się z ziemniakami z wody, z pieczonymi, z frytkami, przy czym mogą być z różnych warzyw, np. z marchewki, selera, batata. Sprawdzą się też wszelkiego rodzaju warzywa pieczone lub duszone, np. połączenie bakłażana, cukinii, cebuli, papryki i pomidorów z ziołami prowansalskimi – inspirowane kuchnią włoską. Całość dopełni surówka, w najprostszej wersji z mieszanki sałat (lub rukoli), doprawiona oliwą, octem winnym lub balsamicznym, solą i pieprzem. Jest to najprostszy dressing do sałatki. Można wzbogacić ją o pomidorki koktajlowe, ogórek kiszony i sos winegret. Klasycznym dodatkiem jest surówka z kiszonej kapusty, z marchewką, cebulą z pieprzem i oliwą.
Do ryby obowiązkowo na talerzu powinny pojawić się ćwiartki cytryny lub limonki.
Przyprawa do ziemniaków
Do łososia pieczonego idealnie pasują ziemniaki – razem tworzą pyszny zestaw obiadowy. Można je doprawić gotową przyprawą do ziemniaków kupioną w sklepie. Jednak w takim przypadku zawsze warto sprawdzać skład, ponieważ często mają one niezdrowe dodatki. Warto zrobić taką przyprawę w domu, jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a do tego możemy kontrolować jej skład. Co może się w niej znaleźć? My proponujemy połączyć po pół łyżeczki: papryki słodkiej, papryki ostrej, tymianku, oregano oraz soli i pieprzu. Możliwości jest wiele i można dostosować je do swojego smaku. Popularne są też ziemniaki z dodatkiem czosnku (świeżego lub granulowane), soli i grubo mielonego pieprzu. Jeśli lubimy ziołowe smaki, to pieprz czarny możemy zastąpić ziołowym. Dobrze smakują też ziemniaki obsypane ziołami prowansalskimi.