Reklama

Przepis na pieczony udziec z indyka z miętową gremolatą

Składniki:

1–2 kg udźca z indyka
1/2–3/4 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz
PASTA ZIOŁOWA:
szklanka świeżych ziół (tymianek, szałwia, rozmaryn)
szklanka bazylii i natki pietruszki
10 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki soli
łyżka skórki z cytryny
5 łyżek oliwy
WARZYWA:
6 młodych kartofli
6 młodych marchewek
2 młode selery
2 młode pory
6 szalotek
główka czosnku
olej
sól
pieprz
gałązki tymianku i rozmarynu
GREMOTA MIĘTOWA:
1/4 szklanki oliwy
1/2 szklanki posiekanych liści mięty
1/2 szklanki posiekanej natki
pietruszki
łyżka soku z cytryny
łyżka startej skórki z cytryny
łyżka posiekanych kaparów
ząbek czosnku, drobno posiekany
2 łyżki drobno posiekanej szalotki
w razie potrzeby sól

Kroki przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Udziec oprószamy ze wszystkich stron solą i pieprzem.
Na pastę ziołową: wszystkie zioła, czosnek, sól, pieprz i skórkę z cytryny miksujemy pulsująco, aż uzyskamy konsystencję grubego piasku. Dolewamy oliwę, mieszamy. Rozprowadzamy 2/3 pasty po wewnętrznej stronie mięsa. Rolujemy i sznurujemy nicią kuchenną. Pozostałą pastę wcieramy w mięso od zewnątrz. Roladę owijamy szczelnie folią
aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz). Wstawiamy do lodówki na 1–2 dni. Mięso doprowadzamy do temp. pokojowej, co najmniej na 1 godz. przed pieczeniem.
Warzywa czyścimy, płuczemy i kroimy na spore kawałki, układamy w brytfannie. Dodajemy obrane szalotki i nieobrany czosnek przecięty w poprzek na pół. Skrapiamy wszystko łyżką oleju, oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem, listkami tymianku, igłami rozmarynu, mieszamy i na wierzchu układamy pieczeń. Wstawiamy do gorącego piekarnika. Po 15 min zmniejszamy temp. do 160°C. Kontynuujemy pieczenie przez kolejne 50 min do 1,5 godz. w zależności od wagi mięsa. Wyjmujemy mięso z naczynia do pieczenia. Warzywa nadal dopiekamy, w razie potrzeby, gdy pieczeń odpoczywa przez 20 min. Przed podaniem z mięsa zdejmujemy folię. Wytworzony sos wlewamy do podpiekających się warzyw.
Na gremolatę: wszystkie składniki łączymy w małej miseczce. Pieczeń kroimy w plastry, podajemy z pieczonymi warzywami i miętową gremolatą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama