
Pielmieni
- mąka pszenna: 300 g
- jajka: 1 szt.
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 3 g
- mięso mielone wieprzowe: 150 g
- mięso mielone wołowe: 150 g
- masło: 15 g
- cebula: 1 szt.
- gałka muszkatołowa: 3 g
- bulion wołowy: 50 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal350
Sposób przygotowania
krok 1
Jak zrobić ciasto na pielmieni? To proste. Mąkę przełóż na stolnicę. Zrób wgłębienie i dodaj pół szklanki osolonej, letniej i przegotowanej wody, jajko i zagnieć ciasto. Rozdziel ciasto na dwie części, przykryj folią spożywcza lub bawełnianą ściereczką, tak aby nie wyschło.

iStock krok 2
Jak zrobić farsz do pielmienie? Cebulę obierz, posiekaj i usmażyć na maśle. Mięso włóż do maszynki do mielenia, dodaj cebulę i rozdrobnij. Do przemielonego mięsa dodaj bulion, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszaj. Z tak przygotowanego farszu uformuj kuleczki wielkości orzecha laskowego.

iStock krok 3
Jak lepić pielmieni? Ciasto rozwałkuj na placek grubości 2 milimetrów. Kieliszkiem wyciśnij krążki, nałóż farsz i zlep brzegi, nadając pierożkom kształt półksiężyca, a następnie sklej rogi półksiężyca ze sobą. Pielmieni gotuj porcjami w osolonym wrzątku przez ok. 5-6 minut. Po tym czasie przelej pierożki zimną wodą i odsącz na sicie. Podawaj gorące polane stopionym masłem lub śmietaną. Pielmieni można też zapiekać.

iStock

