
Pierniczki alpejskie
- mąka: 500 g
- kakao: 30 g
- białko jaja: 2 szt.
- żółtko: 4 szt.
- cukier: 200 g
- miód: 150 ml
- masło: 150 g
- śmietana 18%: 100 ml
- soda oczyszczona: 8 g
- goździki: 5 szt.
- imbir: 3 g
- cynamon: 8 g
- pieprz czarny: 2 g
- czekolada deserowa: 100 g
- mleko: 20 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Mokre składniki: 160 g cukru, miód, kakao mieszamy w rondelku. Dosypujemy imbir, pieprz, cynamon i zmielone goździki i wszystko podgrzewamy przez 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy 120 g masła i odstawiamy garnuszek z ognia by się rozpuściło. Wszystko dokładnie mieszamy.
krok 2
Ciasto: białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do nich żółtka i delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła. Do jajecznej masy wlewamy przestudzone mokre składniki oraz śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Następne wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i zagniatamy wszystko na jednolite ciasto. Owijamy je folią i odstawiamy do lodówki na całą noc (leżakowanie ciasta nie jest wliczone w czas przygotowania).
krok 3
Pierniczki alpejskie: rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. W tym czasie wałkujemy schłodzone ciasto na grubość około 4 mm i wykrajamy z niego ciasteczka przy pomocy foremek.
krok 4
Pieczenie: gotowe pierniczki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na około 12 minut. Po upieczeniu odstawiamy ciastka do całkowitego ostygnięcia.
krok 5
Polewa czekoladowa: w garnuszku kruszymy tabliczkę czekolady i dodajemy do niej 30 g masła oraz 40 g cukru. Podgrzewamy na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści, a następnie dodajemy 20 ml mleka i dokładnie mieszamy polewę.
krok 6
Dekorowanie: gotowe pierniczki alpejskie dekorujemy przestudzoną polewą i cukrową posypką.

