Reklama

Korzenne, smakowite pierniczki świąteczne w kształcie serca to wyjątkowe słodkości, na które skuszą się mali i duzi domownicy. Najwięcej frajdy będzie z dekorowania pierniczków w gronie rodziny! Można je użyć jako pierniczki na choinkę.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Miód, cukier i 130 g masła roztapiamy mieszając w rondelku, studzimy, dodajemy sól, skórkę z cytrynu z pomarańczy, cynamon i goździki. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy jajka i masę miodową zagniatamy ciasto rozwałkowujemy.

  • krok 2

    Foremką w kształcie serca wycinamy ciasteczka. Na natłuszczoną blachę nakładamy serduszka i pieczemy 15 minut w temp. 220°C. Wyjmujemy i studzimy. Tabliczkę gorzkiej czekolady roztapiamy z 30 g masła i dekorujemy ciasteczka. Pierniczki w kształcie serca są gotowe do podania.

Porady:

Zobacz też: ciasto piernikowe z buraków

Dla miłośników pieczenia i zajadania się słodkościami proponujemy kilka piernikowych akcesoriów. Zabawny minutnik w kształcie piernikowego ludzika będzie pilnował upływającego czasu, a pojemnik w kształcie Mikołaja lub szyszki przechowa upieczone ciasteczka. Dla osób lubiących kulinarne gadżety na co dzień polecamy ofiarować termofor w kształcie ludzika. Taki gadżet szybko rozgrzeje zmarznięte dłonie.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama