
Pierniczki w kształcie serca
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- miód: 500 g
- cukier: 250 g
- masło: 160 g
- sól: 1 szczypta
- skórka z cytryny: 30 g
- skórka pomarańczowa: 30 g
- cynamon: 2 łyżeczki
- goździki: 0.5 łyżeczki
- mąka: 1 kg
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- jajka: 2 szt.
- gorzka czekolada: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Miód, cukier i 130 g masła roztapiamy mieszając w rondelku, studzimy, dodajemy sól, skórkę z cytrynu z pomarańczy, cynamon i goździki. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy jajka i masę miodową zagniatamy ciasto rozwałkowujemy.

krok 2
Foremką w kształcie serca wycinamy ciasteczka. Na natłuszczoną blachę nakładamy serduszka i pieczemy 15 minut w temp. 220°C. Wyjmujemy i studzimy. Tabliczkę gorzkiej czekolady roztapiamy z 30 g masła i dekorujemy ciasteczka. Pierniczki w kształcie serca są gotowe do podania.


