Reklama

Dobry, szybki i smaczny

Składniki:

Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej,
szklanka cukru pudru,
pół słoika dżemu truskawkowego,
pół szklanki oleju,
szklanka mleka,
2łyżeczki sody oczyszczonej,
łyżeczka przyprawy do pierników,
łyżka margaryny,
2łyżki bułki tartej.
Polewa:
1/2 kostki(12,5 dag) masła,
4 łyżeczki cukru,
4łyżeczki wody,
4łyżeczki ciemnego kakao,
mały kieliszek ciemnego
aromatycznego rumu

Kroki przygotowania:

Mąkę
cukier puder
sodę i przyprawę do pierników dokładnie wymieszać.Dżem utrzyj z olejem i ciepłym mlekiem.Podczas ucierania dodawać stopniowo mąkę .Formę do pieczenia wysmarować margaryną i posypać tartą bułką .Przełożyć ciasto do formy i piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp.160 st C. Przygotowujemy polewę: do rondelka wkładamy masło
dodajemy cukier
kakao i wodę.Stawiamy na niewielkim i
od momentu
gdy składniki się zagotują
trzymamy
cały czas mieszając
przez 7 min. Polewę zdejmujemy z ognia ; przez minutę ucieramy
dodajemy rum
dokładnie mieszamy i gorąca oblewamy przechłodzone ciasto. Rum można zastąpić aromatem bądź w ogóle nie dodawać

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama