Reklama

.

Składniki:

30 dag miodu
30 dag cukru
3 łyżki masła
9 łyżek kakao
4 łyżeczki przyprawy do pierników
białka z 9 jajek
30 dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag rodzynek
10 dag skórki pomarańczowej
10 dag orzechów włoskich
10 dag laskowych
10 dag migdałów
10 dag śliwek kalifornijskich
15 dag powideł śliwkowych
MASA CZEKOLADOWA:
2 szklanki śmietany 36%
szklanka cukru Sweet Family
4 łyżki masła
4 tabliczki gorzkiej czekolady

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Miód gotujemy z połową cukru, masłem i 6 łyżkami kakao, na małym ogniu przez 15–20 min.
    Dodajemy przyprawę korzenną do pierników. Białka ubijamy z pozostałym cukrem i ostrożnie wlewamy przestudzoną masę piernikową.

  • krok 2

    Dodajemy przesianą mąkę, resztę kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy i dodajemy 3/4 posiekanych bakalii.

  • krok 3

    Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków. Pieczemy 30 min w temp. 190°C. Po upieczeniu przecinamy ciasto na pół, smarujemy powidłami śliwkowymi i przykrywamy odkrojonym blatem.

  • krok 4

    Przygotowujemy polewę: śmietanę zagotowujemy z cukrem i masłem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy ze śmietaną. Przestudzony piernik polewamy masą czekoladową i posypujemy bakaliami.

Porady:

Cukier kryształ to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj cukru. Produkowany z buraków cukrowych, przyjmuje formę drobnych, białych kryształków. W kuchni wykorzystywany do słodzenia napojów, pieczenia ciast oraz przygotowywania domowych deserów i owocowych przetworów.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama