Piernik Herbaciany
puszysty i bardzo smaczny piernik.
Składniki:
418 gram mąki pszennej
180 gram drobnego cukru
4 jajka
Szczypta soli
20 gram przyprawy do piernika
0,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka miodu sztucznego
1 szklanka oleju słonecznikowego
1 szklanka herbaty wykonana z 1 szklanki wrzątku i 2 saszetek herbaty Lipton
Cukier puder do oprószenia ciasta
Blaszka o wymiarach 22/31 cm – dno natłuszczone i wysłać papierem do pieczenia.
Kroki przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Mąkę wymieszać z cynamonem, sodą i przyprawą do piernika.
Jajka ubić nadal intensywnie ubijając dodawać stopniowo cukier i ubijać do białości około 8 minut.
Następnie zmniejszyć obroty do minimum i nadal miksując stopniowo dodawać miód, olej a na końcu na przemian mąkę z dodatkami i zimną herbatę.
Przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę, do tzw. Suchego patyczka.
Ciasto pęka ale to już taki jego urok.
Zimne ciasto można przekroić i przełożyć masą budyniową, ale my wolimy wersję bez kremu.
Wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem. Pyszniutkie.
1 z 1

piernik_herbaciany
Piernik Herbaciany
Porady:
Zobacz też: domowa przyprawa do piernika


