Reklama

Piernik jabłkowy z orzechami

Składniki:

12,5 dag miękkiego masła
2 jajka
10 dag cukru
łyżka kakao
łyżeczka cynamonu
po szczypcie startej gałki muszkatołowej, mielonego kardamonu, mielonych goździków i mielonego pieprzu
5 dag mielonych orzechów laskowych
8 dag posiekanej gorzkiej czekolady
2 łyżki rodzynek
25 dag mąki
mała torebka proszku do pieczenia
200 ml soku jabłkowego
duża reneta
tłuszcz do formy
cukier puder do posypania

Kroki przygotowania:

Piernik jabłkowy z orzechami
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180˚C. Masło dzielimy na kawałki, wkładamy do miski i ucieramy z jajkiem i cukrem na puszystą masę. Dodajemy kakao, przyprawy, orzechy, posiekaną czekoladę i rodzynki. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewamy do misy.
Dolewamy sok z jabłek i mieszamy na gładkie ciasto. Jabłko myjemy, dzielimy na ćwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Tortownicę o śr. 24 cm natłuszczamy, napełniamy ciastem i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 1 godz. 15 min. Ciasto studzimy w formie, wyjmujemy, oprószamy cukrem pudrem.

Reklama

Porady:

Zobacz też: domowa przyprawa do piernika

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama