Piernik keto
- mąka migdałowa: 60 g
- mąka kokosowa: 70 g
- proszek do pieczenia: 2 g
- jajka: 4 szt.
- masło: 200 g
- kakao: 40 g
- przyprawa do piernika: 20 g
- ksylitol: 140 g
- śmietana 30%: 115 ml
- powidła śliwkowe: 100 g
- płatki migdałowe: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: rozpuszczamy w rondelku 150 g masła. Dodajemy 90 ml śmietany kremówki, 10 g kakao, przyprawę do piernika i 110 g ksylitolu w pudrze (jeśli mamy słodzik w kryształkach, możemy go z łatwością rozdrobnić w młynku do kawy lub malakserze). Mieszamy wszystkie składniki trzepaczką, żeby otrzymać jednolitą masę. Odstawiamy do przestudzenia. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C (z funkcją termoobiegu). Wykładamy keksówkę pergaminem.

MNIAMAM krok 2
Masa: oddzielamy białka od żółtek. Łączymy przygotowaną wcześniej mieszankę maślaną z proszkiem do pieczenia oraz mąką kokosową i migdałową. Dodajemy żółtka. Mieszamy składniki łyżką lub silikonową łopatką. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możemy dolewać do niej po łyżce śmietanki, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.

MNIAMAM krok 3
Białka: ubijamy na sztywno. W trakcie miksowania dosypujemy do nich szczyptę soli, która pomoże ustabilizować pianę. Dodajemy ją do masy piernikowej. Staramy się mieszać ją delikatnie, żeby białka zachowały puszystość. Dzięki temu piernik keto będzie miał lżejszą strukturę. Żeby ułatwić sobie zadanie, dodawajmy pianę partiami.

MNIAMAM krok 4
Pieczenie: przekładamy masę piernikową do keksówki. Wstawiamy ja na środkową półkę piekarnika. Czekamy 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli nie przykleja się do niego masa, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Po 10 minutach przekładamy piernik na blat kuchenny. Kiedy przestygnie, wyjmujemy go z foremki i umieszczamy na kratce cukierniczej.

MNIAMAM krok 5
Polewa: rozpuszczamy pozostałe masło (50 g) w rondelku. Dodajemy 30 g kakao i 10 g ksylitolu (lub erytrolu). Mieszamy rózgą lub silikonową szpatułką, aż powstanie jednolity krem.

MNIAMAM krok 6
Keto piernik z powidłami: przekrajamy wystudzone ciasto wzdłuż na dwie równe części. Smarujemy dolną połówkę powidłami śliwkowymi. Należy wziąć pod uwagę, że chcemy jak najbardziej obniżyć zawartość węglowodanów w deserze, dlatego powinniśmy wykorzystać przetwory owocowe bez dodatku cukru. Przykrywamy powidła drugą połówką piernika. Ozdabiamy go polewą. Pamiętajmy, żeby podłożyć pod kratkę cukierniczą deskę lub tacę wyłożoną pergaminem, na który będzie spływał nadmiar kakaowej dekoracji. Posypujemy wierzch płatkami migdałowymi (można je wcześniej uprażyć na złoty kolor).

MNIAMAM


