
Piernik z powidłami
- masło: 115 g
- miód: 45 g
- powidła śliwkowe: 220 g
- kakao: 10 g
- przyprawa do piernika: 20 g
- mleko: 250 g
- cukier: 150 g
- mąka pszenna: 320 g
- soda oczyszczona: 10 g
- jajka: 2 szt.
- śmietana 30%: 80 ml
- czekolada deserowa: 100 g
- orzechy laskowe: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników na piernik: w małym rondelku, na małej mocy palnika roztapiamy pół kostki masła (100 g). Dodajemy miód, 80 g powideł śliwkowych, kakao i przyprawę do piernika. Całość mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia.
krok 2
Podgrzewanie mleka: w osobnym garnku lekko podgrzewamy mleko z drobnym cukrem. Mieszamy i w momencie, kiedy cukier się rozpuści, odstawiamy do przestudzenia.
krok 3
Składniki sypkie: do dużej miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z sodą oczyszczoną. Dodajemy przestudzone mleko i składniki z pierwszego rondelka. Wbijamy jajka. Całość mieszamy mikserem na niskich obrotach do połączenia składników w gładką masę.
krok 4
Przygotowania do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C. Formę o wymiarach 11×30 cm (standardowa keksówka) smarujemy masłem (wystarczy jedna łyżka, czyli ok. 15 g) i obsypujemy bułką tartą.
krok 5
Pieczenie: ciasto na piernik z powidłami wylewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na 40 min.
krok 6
Studzenie: gotowe ciasto studzimy stopniowo. Od razu po upieczeniu wyłączamy piekarnik i uchylamy jego drzwiczki. Po 10 min. wyjmujemy piernik z piekarnika.
krok 7
Przekładanie powidłami: gdy ciasto wystygnie, wyjmujemy je z formy i kroimy poziomo na dwie części. Wierzch dolnego blatu smarujemy powidłami śliwkowymi (140 g) i przykrywamy górnym blatem.
krok 8
Polewa czekoladowa: do niewielkiego garnka wlewamy śmietanę i podgrzewamy ją, nie doprowadzając jednak do wrzenia. Gdy jest gorąca, zdejmujemy garnek z kuchenki, a do śmietany wrzucamy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, aż powstanie jednolita i gęsta polewa. Polewamy nią gotowy piernik z powidłami śliwkowymi.
krok 9
Posypka z orzechów: orzechy rozłupujemy ze skorupek i siekamy na drobne kawałki. Posypujemy nimi ciasto zanim polewa zastygnie.

