
Piernik - przepis z polewą czekoladową
- masło: 400 g
- cukier: 660 g
- jajka: 8 szt.
- miód: 500 g
- przyprawa do piernika: 8 g
- orzechy włoskie: 35 g
- migdały: 20 g
- skórka pomarańczowa: 30 g
- kakao: 60 g
- koniak: 100 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Masło (200 g) ucieramy z cukrem (440 g), dodając po jednym żółtku i stale ucierając, dodajemy miód, przyprawę korzenną i mąkę. Pod koniec ucierania dodajemy ubitą pianę z białek, proszek do pieczenia, orzechy, migdały i skórkę pomarańczową delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
krok 2
Masę przekładamy do wysmarowanych masłem keksówek, nakładając ciasto do połowy formy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200ºC, wstawiamy, zmniejszamy temp. do 170ºC i pieczemy ok. 1 godz. Studzimy.
krok 3
Polewa: do rondelka wkładamy masło (200g), wlewamy 2 łyżki przegotowanej, zimnej wody, dodajemy cukier (220 g)i kakao. Stale mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze 5 min na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia i stale mieszając, wlewamy koniak. Wystudzony piernik oblewamy polewą i odstawiamy.

