Reklama

Myśląc klasyczny piernik, przepis jaki pierwszy przychodzi nam to głowy to piernik dojrzewający. Ale nie jest jedyny! Na ostatnią chwilę też możesz zrobić piernik - przepis w dłoń i do pieczenia!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Masło (200 g) ucieramy z cukrem (440 g), dodając po jednym żółtku i stale ucierając, dodajemy miód, przyprawę korzenną i mąkę. Pod koniec ucierania dodajemy ubitą pianę z białek, proszek do pieczenia, orzechy, migdały i skórkę pomarańczową delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

  • krok 2

    Masę przekładamy do wysmarowanych masłem keksówek, nakładając ciasto do połowy formy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200ºC, wstawiamy, zmniejszamy temp. do 170ºC i pieczemy ok. 1 godz. Studzimy.

  • krok 3

    Polewa: do rondelka wkładamy masło (200g), wlewamy 2 łyżki przegotowanej, zimnej wody, dodajemy cukier (220 g)i kakao. Stale mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze 5 min na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia i stale mieszając, wlewamy koniak. Wystudzony piernik oblewamy polewą i odstawiamy.

Porady:

Zobacz też: ciasto piernikowe z buraków

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama