
Piernik ptasie mleczko
- mąka pszenna: 270 g
- cukier: 125 g
- masło: 155 g
- miód: 200 g
- śmietana 18%: 200 g
- jajka: 3 szt.
- kakao: 35 g
- przyprawa do piernika: 10 g
- soda oczyszczona: 3 g
- śmietana 30%: 475 ml
- galaretka krystaliczna: 150 g
- woda: 500 ml
- żelatyna: 8 g
- powidła śliwkowe: 120 g
- suszone śliwki: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 170°C (tryb góra-dół). Foremki o wymiarach 22x22 cm lub 18x28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka, śmietanę 18% i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową, kiedy zaczniemy robić piernik z ptasim mleczkiem.
krok 2
Masa: oddzielamy białka od żółtek. Osobno mieszamy suche składniki – przesianą przez sito mąkę pszenną, 15 g kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Ucieramy 125 g miękkiego masła ze 100 g cukru, aż stanie się jasne i kremowe. Stopniowo dodajemy żółtka, a następnie miód i kwaśną śmietanę (lub jogurt naturalny). Wsypujemy suche składniki i mieszamy je na niskich obrotach miksera. Białka ubijamy na sztywno i łączymy je z masą za pomocą szpatułki.
krok 3
Pieczenie: przelewamy masę piernikową do foremki. Wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika na około 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Jeśli nie przykleja się do niego ciasto, możemy je wyjąć i wystudzić (najlepiej na kratce cukierniczej).
krok 4
Przygotowanie spodu: wkładamy piernik z powrotem do foremki wyłożonej folią spożywczą lub rantu. Na wierzchu ciasta równomiernie rozsmarowujemy powidła śliwkowe. Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem będzie też dobrze smakować z dodatkiem innych przetworów, na przykład dżemu porzeczkowego lub pomarańczowego.
krok 5
Ptasie mleczko: rozpuszczamy 2 opakowania galaretki krystalicznej (na przykład o smaku truskawkowo-waniliowym, winogronowym lub cytrynowym) w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy 400 ml śmietany 30 lub 36% (pamiętajmy, że powinna być dobrze schłodzona) na puszysty, sztywny krem. Cienkim strumieniem wlewamy galaretkę. Umieszczamy ptasie mleczko na pierniku. Wstawiamy do lodówki, żeby masa stężała (czas chłodzenia ciasta nie został uwzględniony w klasyfikacji dania).
krok 6
Polewa: wlewamy do rondelka pozostałą śmietanę kremówkę. Dodajemy 20 g kakao, 25 g cukru i 30 g masła. Powoli podgrzewamy, żeby rozpuścić wszystkie składniki. Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, po czym wlewamy do rondelka. Dzięki niej polewa będzie lśniąca i zachowa swój kształt. Podczas krojenia ciasta nie będzie brudzić białej pianki. Dokładnie mieszamy składniki kakaowego kremu i odstawiamy na chwilę do przestudzenia.
krok 7
Dekoracja: pokrywamy schłodzony piernik ptasie mleczko polewą. Ozdabiamy suszonymi śliwkami. Wierzch deseru możemy także posypać gwiazdkami cukrowymi lub jadalnym złotem.

