Reklama

Piernik ptasie mleczko to łatwy przepis na oryginalny świąteczny deser. Wilgotne ciasto korzenne pokrywa warstewka powideł i delikatna biała pianka, a na wierzchu lśni polewa kakaowa. Dodatkową ozdobą mogą być suszone śliwki lub cukrowe gwiazdki. To doskonałe połączenie intensywnego świątecznego aromatu i subtelności śmietankowego kremu. Podpowiadamy, jak zrobić szybki piernik z ptasim mleczkiem.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 170°C (tryb góra-dół). Foremki o wymiarach 22x22 cm lub 18x28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka, śmietanę 18% i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową, kiedy zaczniemy robić piernik z ptasim mleczkiem.

  • krok 2

    Masa: oddzielamy białka od żółtek. Osobno mieszamy suche składniki – przesianą przez sito mąkę pszenną, 15 g kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Ucieramy 125 g miękkiego masła ze 100 g cukru, aż stanie się jasne i kremowe. Stopniowo dodajemy żółtka, a następnie miód i kwaśną śmietanę (lub jogurt naturalny). Wsypujemy suche składniki i mieszamy je na niskich obrotach miksera. Białka ubijamy na sztywno i łączymy je z masą za pomocą szpatułki.

  • krok 3

    Pieczenie: przelewamy masę piernikową do foremki. Wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika na około 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Jeśli nie przykleja się do niego ciasto, możemy je wyjąć i wystudzić (najlepiej na kratce cukierniczej).

  • krok 4

    Przygotowanie spodu: wkładamy piernik z powrotem do foremki wyłożonej folią spożywczą lub rantu. Na wierzchu ciasta równomiernie rozsmarowujemy powidła śliwkowe. Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem będzie też dobrze smakować z dodatkiem innych przetworów, na przykład dżemu porzeczkowego lub pomarańczowego.

  • krok 5

    Ptasie mleczko: rozpuszczamy 2 opakowania galaretki krystalicznej (na przykład o smaku truskawkowo-waniliowym, winogronowym lub cytrynowym) w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy 400 ml śmietany 30 lub 36% (pamiętajmy, że powinna być dobrze schłodzona) na puszysty, sztywny krem. Cienkim strumieniem wlewamy galaretkę. Umieszczamy ptasie mleczko na pierniku. Wstawiamy do lodówki, żeby masa stężała (czas chłodzenia ciasta nie został uwzględniony w klasyfikacji dania).

  • krok 6

    Polewa: wlewamy do rondelka pozostałą śmietanę kremówkę. Dodajemy 20 g kakao, 25 g cukru i 30 g masła. Powoli podgrzewamy, żeby rozpuścić wszystkie składniki. Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, po czym wlewamy do rondelka. Dzięki niej polewa będzie lśniąca i zachowa swój kształt. Podczas krojenia ciasta nie będzie brudzić białej pianki. Dokładnie mieszamy składniki kakaowego kremu i odstawiamy na chwilę do przestudzenia.

  • krok 7

    Dekoracja: pokrywamy schłodzony piernik ptasie mleczko polewą. Ozdabiamy suszonymi śliwkami. Wierzch deseru możemy także posypać gwiazdkami cukrowymi lub jadalnym złotem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama